Црн лук- бел лук со црна боја

crn luk

 

Од сите намирници што ги нуди нашата мајка природа , некои видови намирници нудат повеќе од “ботаничко богатство”. Во 1858 година, Луј Пастер напишал дека бактеријата почина откако била третирана со лук. Бидејќи лукот од средниот век бил користен за лекување на рани, цел или сецкан бил ставен директно на раната за да се спречи ширењето на инфекцијата. Лукот (лат. Allium sativum) е една од најстарите култури кои се одгледуваат , кој покрај јадењето, исто така имал многу значајни лековити својства.
Лукот е познат под прекарот “смрдлива роза” поради својот интригантен мирис, што е за некои контроверзни, а другиот е опоен.

Што е црниот лук?

Црниот лук е нова, невообичаено ароматична мешавина, нежен сладок вкус и неутрален мирис со што ги задоволува сите оние кои го пробаат. Се произведува со ферментација на свеж (бел) лук, на сосема природен начин, без конзерванси и адитиви. Се користи само домашен лук.

Црниот лук се произведува со ферментација на цели главици од свеж лук во влажна и контролирана средина на температура од 60 до 80 ° C за 60 дена. Процесот на ферментација се одвива без адитиви, конзерванси или било која друга состојка – сосема природно. По таа фаза, главиците оксидираат во чиста просторија уште 45 дена.

Лукот содржи шеќери и амино киселини кои произведуваат меланоид во процесот на ферментација, темна материја која е одговорна за бојата на црниот лук во текот на овој долготраен процес. Освен промена на бојата, го менува и вкусот и текстурата. Ја губи горчената и лутината и развива мека, слатка текстура со вкусови кои ве потсетуваат на “балсамичен оцет” или “соја сос” со сладок вкус на “сува слива”. Поради својот ароматичен вкус, тој е многу интересен и популарен во светот на висока гастрономија. Производството на црн лук веќе е застапено во Велика Британија, Шпанија и Кина, но во споредба со црниот лук произведен во Хрватска, производството на меѓународната конкуренција не може да се мери по квалитет, па дури и помалку во вкусот. За разлика од нивниот црн лук, кој е сјаен и неуморен, црниот лук произведен во Хрватска е сладок и има вкус на исушени сливи.

Кои се разликите помеѓу црниот и белиот лук?

Црниот лук може да се јаде суров или варен, на ист начин како свежиот лук. Во споредба со свежиот, неговите главни предности се дека не го има тој карактеристичен мирис при јадењето, не предизвикува  лош здив, нема испарувања од кожата, така што може да се јаде непречено. Поефикасни од свежите, антиоксиданти се до 10 пати поголеми од свежинот, а телото полесно ги прифаќа. Ефикасноста во борбата против повеќе видови на рак е поврзана со антиоксидантните ефекти. Лукот содржи ALICIN, еден од најмоќните антиоксиданти во растителниот свет. Истражувачите откриле дека алициклин е ефикасен “природен” антибиотик и помага таму`каде постои антибиотски имунитет. Дополнителна корист е во тоа што бактериите не можат да развијат отпорност на алицин. Лукот има моќен одбранбен систем против инсекти и габи. Оштетувањето на неговото ткиво предизвикува хемиска реакција помеѓу алинот и алиназата (ензим), а алицин е природен “инсектицид”. Тоа е она што го прави лукот моќен антиинфектив, студиите покажаа дека може да ги убие се, и кандида, херпес, MRSA, туберкулоза отпорна на лекови, па дури и ХИВ. Но, алицин е краток, тој трае помалку од еден час. Значи готвење, дробење и други оштетувања предизвикуваат алициклин да се распаѓа во други соединенија.

Предностите на црниот лук

Како и многу други растенија, лук содржи широк спектар на растителни состојки кои работат заедно за да се произведе еден широк спектар на бенефиции за вашето тело. Лукот е богат со манган, калциум, фосфор, селен и витамини Б6 и Ц, па затоа е корисен за коските и тироидната жлезда. Лукот помага на телото да се исчисти од тешки метали, како олово, жива, кадмиум, арсен, итн Постојат бројни студии кои покажуваат позитивни ефекти на лук за повеќе од 150 различни болести.
1. Намалување на воспалението (го намалува ризикот од остеоартритис)
2. Зајакнување на имунолошкиот систем – е богат со антиоксиданси кои се важни за нашиот имунолошки систем (антибактериски, антигабични, антивирусни и антипаразитски својства), и е богат со слободните радикали. Токсичен за 14 видови на клетките на ракот (вклучувајќи го и мозокот, белите дробови, рак на дојка, панкреас, итн). Се состои од: анти-оксиданти, липиди, растворливи во вода,  полифеноли (allixin), тетрахидро-бета-carboline, селен, Nfruktozil глутамат, аргинин Nfruktozil, N- (1-деокси-D-fructo- 1-ил) -L -аргинин и други.
3. Подобрување на здравјето и на кардиоваскуларниот систем и циркулацијата (против згрутчување, намалува наслаги, гиподобрува липидите, и помага со висок крвен притисок. Тоа е корисно во третман на хипертензија, како и борбата против висок холестерол.). Научното истражување покажа дека лукот може да биде поврзан со превенција на срцеви заболувања, спречувајќи формирање на плаки во артериите.
4. Борба против треска: неодамнешните студии покажаа дека лукот има слични својства на антибиотици, така што потрошувачката може да биде корисна во борбата против и спречувањето на настинки.
5. Губење на тежината: Лукот помага во метаболизмот на мастите и затоа помага при губење на тежината ако е во комбинација со здравото јадење.
6. Борба против паразити: Лукот е популарен лек за цревните паразити и се користи за оваа намена многу години. Но, делува глобално на паразитите, вирусите и бактериите во телото.

 

Share Button