БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

БИЗНИС ЗА КОЈ ВИ ТРЕБААТ 750 ЕВРА И ЗЕМЈА: Ќе заработите три пати повеќе

Иако се малку застапени, корнишоните на пазарот се доста барани и добро се платени. За почеток ќе ви требаат 750 евра за инвестирање и земјиште, а заработката ќе биде три пати поголема. Србите имаат позитивни искуства затоа што нивните корнишони завршуваат на германскиот пазар. Расадувањето се врши околу 15 мај, а за еден месец веќе има корнишони за берба. Ако се работи на површина која е доволно голема за да може да ја работи едно…

Повеќе...

БИЗНИС КОЈ НОСИ ПО 12.000 ЕВРА ГОДИШНО: Можете да почнете и со мала површина

БИЗНИС КОЈ НОСИ ПО 12.000 ЕВРА ГОДИШНО: Можете да почнете и со мала површина

Со половина хектар земјиште, и 3000 евра инвестиција во органска храна, може да се заработат 10.000 до 12.000 евра годишно. Во соседна Србија купувачи за органска храна има во Белград и Нови Сад, а во побогатите земји не прашуваат за цена кога е во прашање органското произвоство. Оние производители кои почнале со пола хектар, денес имаат 15 хектари. Владимир Возар вели дека органските зеленчуци и овошја може да се продаваат и на мали пазари. Според…

Повеќе...

Богатството на Малешевијата, спакувано во тегла

Богатството на Малешевијата, спакувано во тегла

Малешевските екопроизводи се барана храна од сите туристи и добронамерници, а формулата на Христов за егзистенција од природата ја следат уште неколку беровски семејства кои со популаризацијата на Малешевијата како посакувана туристичка дестинација, последниве години успешно го надополнуваат домашниот буџет.

Повеќе...

Собирање печурки – добар семеен бизнис

Собирање печурки – добар семеен бизнис

Доколку се погоди годината и доколку има квалитетни печурки, тогаш заработката за едно семејство може да достигне и до 5000 евра. Ова го потврдува Љупчо Најдовски од Демир Хисар кој триесет години се занимава со собирање, откуп и преработка на печурки.

Повеќе...

Бизнис од кој ќе се наполните со пари

Бизнис од кој ќе се наполните со пари

Бизнисот со рози може да донесе многу пари. Сите видови успеваат, дождот не им може ништо, а  розите треба да се заштитат од град и мраз. Одгледувањето цвеќе бара постојан ангажман, континуитет, работна сила, но носи и добра заработка. За две години ќе заработите двојно повеќе од она што сте го вложиле. Рози може да се одгледуваат на отворено или во пластеници. Од половина хектар површина ќе добиете од 30.000 до 35.000 рози. Потоа розите…

Повеќе...

Со чили и маслинки направија бизнис на остров

Со чили и маслинки направија бизнис на остров

Крсто и Ана Матулиќ направија одличен бизнис со чили и маслинки на остров. Велат дека најголем предизвик за нив е како да опстанат на пазарот и да одговорат на потребите на купувачите. На еден хектар површина имаат чили, маслинки, смокви и смил кој никнал сам и оригано. Почнале да прават маслиново масло, а потоа и креми, шампони, сапуни, спрејови и слично. „Секогаш добиваме нови идеи и се обидуваме да бидеме иновативни. Нашите производи настанаа по…

Повеќе...

Овој бизнис брзо може да донесе многу пари

Овој бизнис брзо може да донесе многу пари

Одгледувањето на коноп во Србија може да донесе многу пари. Садењето на индустриски коноп е дозволено, но треба да се пријави во Министерството за животна средина и земјоделство. Оваа култура се сади заради маслото. Откако ќе се добие дозвола, потребна е парцела и семе. Нема ограничување за површината, но 1 до 2 хектари носат добар приход. Еден хектар може да роди 1000 кг коноп. Оваа билка е многу барана во светот и од неа може…

Повеќе...

Kалифорниски црви за бизнис и за поздрава средина

Kалифорниски црви за бизнис и за поздрава средина

За одгледување калифорниски црви вложувањата се релативно мали во однос на добивката од нив. Добивката може слободно да се каже дека може да се мери само со добивката од електрониката. Ова е констатација на американски финансиски стручни лица.

Повеќе...

Производството на донер можност за отворање нови бизниси

Производството на донер можност за отворање нови бизниси

Самитот го организира Меѓународното здружение на ресторани кои подготвуваат донер, снабдувачи и производители на донер-опрема со седиште во Република Турција. Здружението брои 250.000 членки и ја преставува светската индустријата на донер со годишен обрт од еден трилион долари и 500 милиони оброци дневно.

Повеќе...

Пчеларството- хоби или бизнис?

Пчеларството- хоби или бизнис?

За речиси половина од пчеларите, упатените во овој бизнис, велат дека се занимаваат од хоби и имаат по неколку, односно од 5 до најмногу 30-тина кошници, а само 13 проценти од вкупниот број се комерционални производители со повеќе од 100 пчелни семејства.

Повеќе...

Берењето шумски плодови како бизнис

Берењето шумски плодови како бизнис

Се зголемува бројот на семејства во Малешевскиот регион кои заработуваат од плодовите кои ги дава природата. Правење на сокови, слатка од диви јагоди, малини, капини, боровинка и аронија на пет семејства во Беровскиот регион им е семеен бизнис.

Повеќе...

Во храната многумина гледаат шанса за свој бизнис

Во храната многумина гледаат шанса за свој бизнис

Во Србија постои голем интерес за почнување на сопствен бизнис, а најчесто се одлучуваат за бизнис од областа на производство на храна. За почнување на ваков бизнис се одлучуваат младите, но и дел од постарите луѓе кои пред пензија останале без работа.

Повеќе...

Производството на мед може да биде добар бизнис?

Производството на мед може да биде добар бизнис?

Цената од 4 до 5 евра за тегла мед е примамлива, и со производство на мед почнуваат да се занимаваат невработени луѓе, но и оние кои имаат ниски приходи. Покрај медот, приходи носи и матичниот млеч, прополисот и пчелниот отров кој е баран насекаде во светот.

Повеќе...

Нови седум хектари за плацови за бизнис во зоната „Славеј”

Нови седум хектари за плацови за бизнис во зоната „Славеј”

Се проширува индустриската зона „Славеј“ во општината Кривогаштани од 6 на 13 хектари, поради растот на интересот на домашни и странски инвеститори.

Повеќе...

Лешниците стануваат исплатлив бизнис

Лешниците стануваат исплатлив бизнис

Откупот на родот е загарантиран по моменталната берзанска цена на лешникот во Италија, која се движи околу 4 евра за килограм некршен лешник и 10 евра за килограм кршен лешник.

Повеќе...