Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид

Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид

Во Охрид денеска почнуваат манифестациите „Денови на мед, вино и сирење“ и „Охрид крафт експо“. До 14 август охриѓани и туристите во градот на плоштадот „Крушевска Република“ кај Стариот Чинар ќе имаат можност повеќе да се запознаат со традиционалните производи главно од охридскиот регион. Први на агендата се „Деновите на мед” што ќе се одржат од денеска до деветти август со презентација на медот и производите од мед изработени од локалните производители. Потоа следува  Фестивалот…

Повеќе...

Штипските пчелари и оваа година имаат помали приноси на медот

Штипските пчелари и оваа година имаат помали приноси на медот

Претседателот на Здружението „Пчелар 2014“-Штип Томе Толев вели дека состојбата со медот ќе се подобри откако пчелите ќе ги префрлат на паша на повисоките делови. Пчеларите од штипскиот регион годинава повторно ќе бележат ниски приноси на медот во споредба со подобрите години, но и со приносите на медот на пчеларите од останатите региони во Источна Македонија. Претседателот на Здружението „Пчелар 2014“-Штип Томе Толев вели дека состојбата со медот ќе се подобри откако пчелите ќе ги…

Повеќе...

И годинава малку мед, а субвенциите ниски, велат пчеларите

И годинава малку мед, а субвенциите ниски, велат пчеларите

Пчелари од Струга, Битола, Виница, Охрид, Прилеп и Струмица викендов имаат можност да презентираат мед, пчелни производи и опрема на 4. Саем на медот во Струга. Саемот го организира Здружението на пчелари „Матица“ од Струга како дел од проектот „Органска фарма – рурална кохезија за зголемен потенцијал на руралниот туризам и одржлив економски рурален развој“ имплементиран од здружението „Рурбан култ“. Претседателот на здружението „Матица“ Шефит Шемшедини за МИА вели дека ваквите манифестации се одлична можност…

Повеќе...

Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид од 7 до 14 август

Денови на вино, мед, сирење и „Крафт-експо“ во Охрид од 7 до 14 август

Секторот за туризам и локален економски развој на Општина Охрид од 7 до 14 август годинава организира „Денови на мед, вино и сирење“ и „Охрид крафт експо“. Посетителите на манифестациите што ќе се одржат на плоштадот „Крушевска Република“ кај Стариот Чинар, ќе имаат можност повеќе да се запознаат со локалните производи на охридскиот регион. „Денови на мед” ќе се одржи во периодот од седми до деветти август, а ќе се презентираат медот и производите од…

Повеќе...

Кој не штити: Свежи јајца и домашно пилешко месо, биолошки мед, сирење и кашкавал – сето ова се продава на социјалните мрежи

Кој не штити: Свежи јајца и домашно пилешко месо, биолошки мед, сирење и кашкавал – сето ова се продава на социјалните мрежи

Најздрави свежи јајца и домашно пилешко месо, месо од петел, од зајак. Био зеленчук и овошје, биолошки мед, сирење, кашкавал – сето ова се продава на социјалните мрежи. Продавачите кои најчесто се мали производители работите ги нудат на нивните профили или на посебни таканаречени страници на мрежата, а повеќето од нив нарачките ги носат до вратата на купувачот, до дома. Некои имаат посебни места каде носат повеќе нарачки, а ретко кога за да се купи…

Повеќе...

Органско пчеларство

Органско пчеларство

Органски произведениот мед по својот изглед, вкус и хранлива вредност, не мора да се разликува од конвенцијално произведениот, но во поглед на неговата здравствена исправност постојат значителни и многу важни разлики.

Повеќе...

Оцет од мед

Оцет од мед

Оцет е течност од оцетна ферментација, во која растворот на алкохол е претворен во оцет. Суровините од кои може да се произведува оцет за исхрана на луѓе се од повеќе различни вина. Виното е разреден раствор добиен со алкохолна ферментација на слатки овошни сокови или друга храна (ориз, пиво, слад, чист шеќер решение). Алкохолот овие микро-организми го распаѓаат во присуство на кислород во вода и оцет. Кај нас обично се присутни алкохолен, јаболков и вински…

Повеќе...

Медун или мед медликовец

Медун или мед медликовец

Пчелен производ кој не потекнува од цветен нектар, туку од зеленчукови сокови од подлабоки слоеви на растенија што го нарекуваме мед, мед или шумски мед. Медарот или медната роса се појавуваат во бели и зимзелени шуми во текот на летната сезона, и може да се појават на треви и житарици. На белогорското дрво, најмногу може да се најдат на дабови шуми на Славонија, во Турополје и околината на Сисак. Сè јавува и на врба, липа,…

Повеќе...

Николовски: Неопходни се системски мерки за поддршка на пчеларството

Николовски: Неопходни се системски мерки за поддршка на пчеларството

– Свесни сме дека оваа година поради временските прилики беше исклучително тешка за целиот земјоделски сектор, вклучувајќи ги тука и пчеларите кои претрпеа големи штети поради ниските температури и сушата. Како ресорно министерство сме во постојан контакт со пчеларските здруженија и со Сојузот на пчелари на Македонија со цел да најдеме соодветни мерки за решавање на проблемот, истакна Николовски.

Повеќе...

Пчелари од Делчево и Благоевград ќе формираат здружение

Пчелари од Делчево и Благоевград ќе формираат здружение

На првата заедничка средба во Делчево разговараа како да се справат со изумирањето и болестите на пчелите. Поради глобалното затоплување и употребата на пестициди, пчеларството, рекоа, претрпува големи штети. Смртноста кај одредени пчеларници годинава достигнала 20 до 80 отсто, а продукцијата се свела на два до четири килограми мед.

Повеќе...

Евтиниот мед во маркетите содржи гликоза, предупредуваат пчеларите

Евтиниот мед во маркетите содржи гликоза, предупредуваат пчеларите

Нелојалната конкуренција, дополни, им прави големи штети не само на пчеларите, туку и на производствата поврзани со опрашувањето од страна на пчелите. Бошкоски особено укажа на, како што рече, големиот увоз на гликоза од Романија што доаѓа во земјава со шлепери за 80 денари франко и која, потоа, се додава во медот кој се продава по маркетите за 240 денари.

Повеќе...

Министерот Николовски најави системски мерки за развој на пчеларството

Министерот Николовски најави системски мерки за развој на пчеларството

„Изминатиов период остварив неколку средби со пчеларски здруженија, на кои бев информиран за моменталните состојби во пчеларството и проблемите со кои се соочуваат. Како министерство, работиме на решаваме на сите отворени проблеми во секторот пчеларство, од нелојална конкуренција до финансиска поддршка“, рече министерот. 

Повеќе...

Отворена манифестацијата „Денови на македонскиот мед 2017“

Отворена манифестацијата „Денови на македонскиот мед 2017“

Mанифестацијата „Денови на македонскиот мед 2017“ е отворена денеска на улица Македонија, каде што следните неколку денови ќе бидат презентирани различни видови на медови, произведени од одгледувачите на пчели од сите краеви на Република Македонија.

Повеќе...

Пролетниот мраз ги намали приносите на мед во Кочанско

Пролетниот мраз ги намали приносите на мед во Кочанско

Временските неприлики присутни во кочанскиот регион во изминатите месеци, ги намалија принсоите од мед, а со и приходот на пчеларите од Кочанско. Пролетните мразеви лошо се одразија врз поголем дел од пчелните семејства при што и приносите годинава нема да бидат на задоволително ниво. – Годината почна лошо уште од самиот старт. Прво имавме студена зима која што предизвика загуби и штети на пчелните семејства, а подоцна и пролетниот мраз придонесе багремот да измрзне во…

Повеќе...

Како до повеќе мед?

Како до повеќе мед?

За да ја ублажиме состојба со малите количини на мед кои ги имаме оваа година, ќе се обидам да напишам нешто за тоа како да го подобриме медоберот, односно да се потсетиме на некои работи ако сме ги подзаборавиле. Ваквото подобрување уште повеќе вреди, секако, кога временските услови се подобри за медобер. 1. Пашата – таа е основниот фактор од кој зависи животот и развитокот на пчелното семејство. Карактерот на пашата се одредува од карактерот…

Повеќе...

ОХРИДСКИТЕ ПЧЕЛАРИ РЕАГИРААТ ОВОШТАРИТЕ УПОТРЕБУВААТ НЕСООДВЕТНИ ХЕМИСКИ ПРЕПАРАТИ

ОХРИДСКИТЕ ПЧЕЛАРИ РЕАГИРААТ ОВОШТАРИТЕ УПОТРЕБУВААТ НЕСООДВЕТНИ ХЕМИСКИ ПРЕПАРАТИ

Пчеларите бараат од овоштарите да употребуваат соодветни хемиски препарати за третман на овошните култури. Употребата на несоодветни хемиски препарати индиректно негативно влијаат врз квалитетот на медот, на пчелните семејства, но и врз родот на овошките кои зависат од опрашување на пчелите, укажуваат пчеларите. Минатата година пчеларите побарале од Центарот за јавно здравје да им помогне за да се намали штетното влијание од прскањето, но досега ништо од тоа. Меѓусебна соработка на охридските пчелари и овоштари…

Повеќе...

Во Македонија се продава квалитетен мед

Во Македонија се продава квалитетен мед

Домашниот и увозниот мед, според Агенција за храна ги задоволуваат критериумите за безбеден производ. Тие редовно се котролираат и лани имало само една пратка на органски мед кој бил уништена поради непоседување на уредна документација. Агенција за храна ги негира мислењата во јавноста за неквалитетот и тврди дека увезениот мед е безбеден и ги исполнува сите законски услови за продажба во Македонија. Се контролира секоја увезена тегла мед во земјава, одгледувачите на пчели, и трговијата…

Повеќе...

АХВ: Увезениот мед е безбеден, ги исполнува сите законски акти за продажба во Македонија

АХВ: Увезениот мед е безбеден, ги исполнува сите законски акти за продажба во Македонија

Увезениот мед што се продава на македонскиот пазар е безбеден и ги исполнува сите законски и подзаконски акти да се продава во Република Македонија, соопшти денеска Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) откако пчелари од Делчево и од Македонска Каменица побараа да се испита поради наводни сознанија дека е фалсификат. Според АХВ, инспекциските служби вршат контроли на увозот на секоја пратка мед во земјава. – Минатата година увезени беа 188.099 килограми мед, од Молдавија 126.000, од Србија…

Повеќе...

Доколку се посветите, во Македонија може да се живее од пчеларство

Доколку се посветите, во Македонија може да се живее од пчеларство

Медот бил, е, и останува еликсир на животот. Тој е високохранлива и квалитетна материја, со широк спектар на превентивно и лековито дејство. Медот е многу важна дел од исхраната и лек за малите деца, за организам што се развива и расте, за луѓе што заостануваат во развојот, анемични и слаби луѓе на постара возраст, со еден збор, медот е корисен за секој човек. Македонија има одлични услови за производство на здрава, органска храна, вклучувајќи ги…

Повеќе...

АХВ да го провери квалитетот на медот во маркетите, бараат пчеларите

АХВ да го провери квалитетот на медот во маркетите, бараат пчеларите

Пчеларите од Делчево и Македонска Каменица бараат Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) да го испита квалитетот на увезениот мед кој се продава во маркетите за 200 денари. Воедно апелираат потрошувачите да не го купуваат зашто, како што оценуваат, се работи за фалсификат. Бараме АХВ да изврши проверка на медот кој според нашите сознанија во голем дел е фалсификуван. Тоа не е мед, тоа се сахариди со примеси од што најмногу страдаат граѓаните. Цената, пак, од 200 денари…

Повеќе...

Земјата на оризот и на медот на големото платно

Земјата на оризот и на медот на големото платно

  Оризовите полиња од птичја перспектива, плодната Кочанска Котлина, жетвата на оризот, начинот на работа, потенцијалот на пчелите, производството на планински, ливадски мед, прецизно доловената атмосфера, важни детали, живописни кадри, поучни живи приказни и волшебни предели беа презентирани преку видеата „Одржливо производство на ориз” и „Пчеларството врска меѓу зачувувањето на биодиверзитетот и социоекономските придобивки” вчера во киното „Фросина” во МКЦ. Co нив е прикажан трезорот на брегалничкиот регион. Видеата се дел од Програмата за зачувување…

Повеќе...
1 2