Како да се управува со агроотпадот, општина Новаци и грчката Аминдео бараат алтернативни начини на греење

Како да се управува со агроотпадот, општина Новаци и грчката Аминдео  бараат алтернативни начини на греење

Пелагониската општина Новаци и грчката општина Аминдео го стартуваа двегодишниот проект „Одржливо менаџирање на агроотпадот за загревање на руралните области – AGROWCHAIN“. На состанокот што завчера се одржа во Аминдео, Грција  присуствуваа сите партнери во проектот, а се разговараше за начинот на имплементација, следните активности на секој од партнерите и начините на комуникација. Главната цел на проектот е да подобри управувањето со агроотпадот  и да се изнајдат алтернативни начини на греење. -Општина Новаци се соочува…

Повеќе...

Мразот и сушата ја уништија летнината на новачани

Мразот и сушата ја уништија летнината на новачани

Општинската комисија за проценка на штети во Новаци, деновиве интензивно работи на терен и ја проценува штетата од априлските мразеви што ги покосија дел од житните култури и овошките. Општинската комисија за проценка на штети во Новаци, деновиве интензивно работи на терен и ја проценува штетата од априлските мразеви што ги покосија дел од житните култури  и овошките. Најмногу настрада  рано засејаната пченка која со ниска вегетација речиси целосно измрзна, велат од локалната власт на…

Повеќе...

Општините Новаци и Алмопија ќе го развиваат туризмот со пари од ЕУ

Општините Новаци и Алмопија ќе го развиваат туризмот со пари од ЕУ

Завршната конференција на проектот „Жива историја – живо наследство“ ќе биде организирана во општинската сала на Општина Новаци, утре во 12 часот. Проектот, кој чини 293.036 евра, е финансиран од Европската Унија во рамките на Програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Грција. Целта на овој проект е да се зајакне соработката помеѓу општината Новаци и грчката општина Алмопија, за да се промовираат и да се заштитат природното и културното наследство на оваа прекуграничната област. За…

Повеќе...

За отстранување на последиците од поплавите во Новаци влегуваат 550.000 евра

За отстранување на последиците од поплавите во Новаци влегуваат 550.000 евра

Новаци привршува со отстранувањето на последиците од катастрофалните поплави што ова село го зафатија пред една година. Со средства од Владата и Општината, како и со поддрша од УНДП, вкупно влегуваат над 550.000 евра.

Повеќе...

ЗК „Пелагонија“ инвестираше во најсовремена фарма и биогасна централа

ЗК „Пелагонија“ инвестираше во најсовремена фарма и биогасна централа

Во првата биогасна централа ќе се искористува арското ѓубриво од фармата, од кое со заедничко ферментирање со фуражната пченка ќе се добива биогас од кој ќе се произведуваат по 3 мегавати струја на час, „зелена“ енергија.

Повеќе...