Невработените лица кои примаат социјална парична помош од септември ќе може да аплицираат за користење на државно земјоделско земјиште. За повеќе клик тука.

Проф. д-р Драги Таневски ви помага и ве советува како да ги подготвите вашите житни комбајни за жетвата. “Најголемите застои се јавуваат токму во почетокот на жетвата, односно во првите неколку дена, а причина за тоа најчесто е недоволно квалитетната подготовка на комбајнот.” потенцира проф. д-р Драги. За повеќе прочитајте тука.

Распишан оглас за отуѓување на градежно земјиште, по пат на електронско јавно наддавање за изградба на откупно-дистрибутивни центри за земјоделски производи во општините Валандово и Ресен, од страна на Министерството за транспорт и врски. Јавното наддавање за Валандово ќе се одржи на 31.07.2012 со пријави до 23.07.2012, а за Ресен со пријави од 15.08.2012 до закажаниот термин за јавно наддавање  [ Прочитај Повеќе ]

Како да се заштите од град?

“Осигурителните компании само ги санираат последиците, но не можат да ги вратат купувачите што сме ги изгубиле за таа година или засекогаш.” пишува Миленко Перишиќ. Повеќе совети за тоа како да се заштите од градот, клик тука.

Одобрена нова ИПАРД мерка

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски соопшти дека одобрена е нова ИПАРД мерка за набавка на земјоделска механизација. За повеќе клик тука.

Во Отешево на 7 ми јули беше обележан денот на задругите под организација на МАЗЗ-Македонска асоцијација на земјоделски задруги, под мотото “Задругите градат подобар свет”. За повеќе прочитајте тука.

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Димовски пред неколку денови беше во посета на ”Дим Комерц” од Валандово и “Баџо” од Богданци. Тој нагласи дека МЗШВ и Владата на Р. Македонија посветуваат посебно внимание на компании од пработувачкиот сектор. За повеќе клик тука.

За предлозите од Федерацијата на фармери на РМ за цената и условите за исплата прочитајте тука.

Министерството за финансии денеска исплати 136 милиони денари субвенции за овошни насади на 2.335 земјоделци. За повеќе клик тука.

Менаџерот на Балканска Млекара, Али Мушвик Созер се состана со Министерот Димовски во Скопје.  За повеќе  клик тука.