вести

Зошто соргото е профитабилна култура

Подрачјата на сорго во Европа се зголемуваат секоја година. Културата станува сè попопуларна кај земјоделците, бидејќи наоѓа различни апликации за производство – се користи за жито, силажа, биомаса, шеќер. Интересот за сорго, исто така, се објаснува со фактот дека успешно се развива дури и во неповолните, дури и екстремните климатски услови, како што видовме во последниве години. Исто така, соргото е одлична алтернатива на пченката на полињата каде што водните ресурси се ограничени и почвите се загадени.

Земјоделците, според мислењето на агро-специјалисти, имаат потреба од повеќе информации за културата за подобро да научат за неговите придобивки и растечката технологија.

Соргото е меѓу најекономичните култури, бидејќи не бара сериозни трошоци.

Покрај тоа, може да се сее како втора култури, но по рано собрани претходници како јачмен или грашок.


 

biznisvesti

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close