вестиТоп вести

Технолошките иновации најголем проблем на земјоделскиот сектор

Бизнисмените од земјоделскиот сектор бараат и да се посвети внимание на агроекологијата, органското производство развојот на интелегентни села.

Долгорочна стратегија за развој на агросекторот во земјата, посебно за сточарството и преработувачката индустрија, увозни олеснувања на суровини како и развој на професионално фармерство потоа изградба на системи за наводнување како и поддршка на компаниите во инвестирањето, бараат бизнисмените од земјоделскиот сектор за да можат да фатат приклучок со европското земјоделство.

Како што рече Васко Ристовски на денешната прес-конференција во Стопанската комора, со нивна реализација ќе се подобри состојбата во земјоделството пред почетокот на преговорите со Европската унија.

– Бизнисите во земјоделството најголем пороблем имаат со воведувањето на новите технологии. Затоа е потребно да се посвети внимание на технолошките иновации, дотолку повеќе што Европската унија во овој дел дава и најмногу пари – рече Ристовски.

извор: Плусинфо

Слични написи

Back to top button
Close