fbpx
ВестиТоп вести

Успешна приказна  НИКСИ – фабрика за месни преработки

 

„НИКСИ“ е сместена во современ објект чија изградба и опрема  се целосно во согласност со националните и ЕУ Стандардите за безбедност на храна и квалитет на производите.

„НИКСИ“ е уште еден доказ дека земјава има институционален капацитет и знаење за реализација на големи проекти.

„Со финансиска подршка од ИПАРД програмата, „НИКСИ“ доби  околу 40 000 евра, пари наменети за набавка на опрема, т.е за набавка на  современа машина за автоматско сечење на салами, со што производствениот процес е унапреден, олеснет и побезбеден. Оваа компанија остварува производство со капацитет од 1500 кг. на дневно ниво и при тоа за своите месни преработки, користи свежо месо од домашни добавувачи, а само 10% од увоз. Ваквите инвестициите во преработувачките капацитети се од големо значење, не само за  модернизирање на земјоделството, туку и за развојот на вкупната економија на Република Северна Македонија“ –изјави Министерот Димковски при посетата на оваа фабрика, информираат од МЗШВ.

Во споредба со земјите од регионот на Југоисточна Европа, Република Северна Македонија е со најголема искористеност на средства  од  ИПАРД 2.

Резултатите од користењето на овие средства се видливи кај нас. Земјоделците и прехранбената индустрија коишто поднеле барања, веќе ги користат овие пари за инвестиции. Таков е и примеот со „НИКСИ“. Парите од овие фондови се искористуваат и им помагаат на земјоделците и фирмите од прехранбената индустрија, да го зголемуваат своето производство, да го изразат својот потенцијал и да се развиваат согласно европските стандарди.

Ваквите решителни бизнис чекори на една домашна компанија , се охрабрувачка и мотивирачка успешна приказна. НИКСИ е вреден пример што заслужува да се следи и да послужи како мотив за охрабрување  за други бизнис иницијативи, а МЗШВ ќе продолжи да креира мерки и политики за сеопфатен развој на секторот земјоделство, информираат оттаму.

 

 

Слични написи

Back to top button
Close