Три рецепти за супи совршени за есен и зима
Зимата е идеално време за супа – го загрева телото и го зајакнува имунитетот, во овие денови претставува вистински имунолошки еликсир. Консумирајќи супа внесуваме течност во организмот што е особено важно во зима кога најчесто забораваме на течностите.
Супите со кромид и печурки содржат селен и микроелементи кои го активираат имунолошкиот систем. Супите од брокули, семки од тиква и овес се богати со цинк, кој исто така го зајакнува имунолошкиот систем, но и ја прави кожата поздрава и го добрува расположението.
Цинкот врзан за аминокиселината хистидин првенствено се содржи во пилешкото месо. Поради тоа пилешката супа со парчиња месо е позната како домашен лек за заштита од настинка.
Доколку супата е подготвена од житарки преку неа се обезбедува железо кое е важно за виталноста и за јакнење на одбранбениот механизам на организмот.
Посебно препорачуваме супа со житни снегулки кои се добри покрај за имунитетот и за подмладување на кожата.
Во продолжение интересни начини на приготвување супа.
Уживајте во вкусот 🙂