fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Во Канада ќе се пие ракија по македонски рецепт

Наши иселеници отворија дестилара, ќе има од грозд, дуња и круша

Дестиларата на семејството Петровски, наши иселеници од Канада, викендов ги наполни првите шишиња, дел од нивното сериско производсто на ракија од грозд, дуња и круша во Канада. Може слободно да се каже дека ова е првата семејна дестилара за македонска ракија и алкохолни напитоци со рецептури од Балканот во Северна Америка.

Идејата за своја компанија за фармерски производи со потекло од Северна Македонија на Петровски, нашинци од Куманово кои долго време живеат и работат во Сејнт Катеринс, Канада, се роди во 2018 година. Нивната фарма со овоштарник од неколку декари е лоцирана во плодниот регион на висорамнината Нијагара меѓу езерата Ири и Онтарио во близина на големите водопади. Дестиларата е во близина на магистралата „Квин Елизабет Мери“, автопат кој води од Торонто до канадско-американскиот граничен премин недалеку од Бафало, Њујорк. Во изминатите децении во регионот започнаа со работа многу микро винарии, пивари и дестилари.

По првичните тешкотии за набавка на суровини поради КОВИД-19 пандемијата во 2020 година, неколку милионската инвестиција на ова вредно македонско семејство од Канада е на пат да се исплати, бидејќи Канада и САД се земји каде домашните, земјоделски фармерски производи, посебно оние со назнака „органик“ што значи потврдено од Администрацијата за храна и лекови дека се одгледувани без употреба на додатоци или хемиски препарати, посебно се ценат.

-Ова е наш придонес во намалување на монополите на големите компании за алкохолни напитоци. Ние сме нивна конкуренција и имаме намера да произдуваме врвни произвиди од највисок квалитет, изјави Душко Петровски, претседател на дестиларата „Петровски фемили спиритс“ во интервју за МИА.

Висорамнината Нијагара е регион прочуен по одгледување кајсија и праска. Како и во другите региони на Северна Америка, како севериот дел на Вирџиниja или долината Напа во Калифорнија, винарството зема голем замав и овде, во државите Онтарио и Њујорк. Регионот фигурира во првите десет или петнеасет вински региони во светот.

-Не би рекол дека грозјето е со висок квалитет, повеќе се одледуваат ризлинзи, и други сорти бели грозја, за правање бели вина, и тоа се прави од иселеници од Холандија и Германија, истакна Петровски.

Тој откри и дека поднебјето во овој дел на Канада изобилува со вода и сонце, плодната земја со жешките лета и студените зими е добра за одгледување слива, круша или јаболко. Иако не и за квалитено грозје, пиперки или домати, како во Северна Македонија, што тие се обиделе да ги засадат за продажба на големо.

МИА

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close