Celebrity диета со пилешко, овошје и зеленчук

Celebrity диета со пилешко, овошје и зеленчук

Со помош на оваа диета познатите тврдат дека успеваат да ослабнат и до 5 килограми за една недела. Тајната на „чудесната диета“ лежи во фактот дека храната која ја внесувате го прочистува организмот и дава помалку калории отколку што трошите. Сепак, нутриционистите препорачуваат дополнителен внес на мултивитамини и витамин Ц за време на диетата. Прв ден – Овошје. Јадете било какво сезонско овошје, освен банани. Втор ден – Зеленчук. Јадете само зеленчук – свеж, сиров,…

Повеќе...

Одгледување на капини

Одгледување на капини

  Стопанско значење на одгледувањето на капини Капината како овошна култура има големо стопанско значење особено во повисоките региони до 700 метри надморска висина, каде што има повеќе од 800 мм врнежи годишни или пак постојат услови за наводнување. Посебното значење на одгледувањето на оваа врста на овошки го детерминираат следните фактори: – Голема употребна вредност на плодот – Рентабилноста на производството и – Придонесот за дополнително вработување Употребна вредност на плодот Капината се употребува…

Повеќе...

Овошни и зеленчукови задоволства во Август

Овошни и зеленчукови задоволства во Август

  Веројатно не постои месец во годината во кој сезонската храна е здрава и вкусна како во август. Во овој месец имате можност да уживате во најсочното летно овошје, но и во освежувачкиот зеленчук. Праски: Зошто ги сакаме? Една праска со средна големина покрај добриот вкус, на нашиот организам му носи неопходни влaкна, витамин Ц и А. Витаминот А му помага на нашиот организам да го одржи балансот на течности во текот на летните денови, а…

Повеќе...

Модели за овошје и зеленчук

Модели за овошје и зеленчук

Компанијата Exotic King од Бистра во близина на Запрешиќ претстави интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда“. Се изработуваат интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда”. Иновативниот дизајн на моделот ви овозможува да ги произведувате плодовите од краставици, домати, тиквички, лимони, јаболка, мандарина, круши, портокали, смокви и многу други плодови. Моделите…

Повеќе...

Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на планетата Земја

Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на планетата Земја

  Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на оваа планета, заклучи Институтот за земјотрес на последната средба на Кралското географско друштво од Лондон. Сепак, според експертите за животински живот и научниците, пчелите се приклучиле на долгиот список на загрозени видови. Неодамнешните студии покажуваат драматичен пад на бројот на пчели бидејќи скоро 90% од нивната популација исчезна во последните неколку години. Неконтролираната употреба на пестициди, уништување на шумите или недостаток на цвеќе се главните причини…

Повеќе...

ЛОКАЦИЈА НА ОБЈЕКТИ ЗА СИЛАЖА И ПРАВИЛНО СКЛАДИРАЊЕ НА СЕНАЖА СОБИРАЊЕ НА ОТПАДНИ МАТЕРИИ ОД СИЛАЖАТА

ЛОКАЦИЈА НА ОБЈЕКТИ ЗА СИЛАЖА И ПРАВИЛНО СКЛАДИРАЊЕ НА СЕНАЖА СОБИРАЊЕ НА ОТПАДНИ МАТЕРИИ ОД СИЛАЖАТА

Отпадните материи кои се добиваат за време на подготовката и складирањето на силажата треба да се собираат. Треба да се спречи исцедувањето на отпадните материи од силажата во природата. Истекувањето на отпадните материи од силажата, дури и во мали количини може да предизвика помор рибите и другите животински видови. Практични упатства Количеството на отпадни материи од силажата изнесува 5 до 10% од волументот на исушените тревнати растенија или 20% од волуменот на зелените тревнати растенија. Може…

Повеќе...

Јајца- нивните хранливи вредности

Јајца- нивните хранливи вредности

Сите стравови поврзани со храната во последните неколку години нè направија да станеме прилично претпазливи и да создадеме голема конфузија и непотребни грижи. Поради загриженоста за холестеролот и салмонелата, некои луѓе почнаа да се плашат од јајцата. Сепак, целта на оваа статија е да се покаже дека јајцата, под услов тие да се третираат правилно и комбинирајќи ги со разновидна и балансирана исхрана, играат корисна улога во здравата исхрана за целото семејство. Ниту една индивидуална…

Повеќе...

Како да одберете зрела лубеница?

Како да одберете зрела лубеница?

Постојат повеќе начини како да одберете зрела лубеница, но дали секој од нив вистински делува? Се чини дека колку и да се обидувате, единствен начин да препознаете добра лубеница е да ја пресечете, но постојат и неколку знаци кои ќе ви помогнат во купувањето лубеница без да ја пробате. Најпрво погледнете го обликот на лубеницата. Секоја лубеница со нерамнини нема да биде добра бидејќи токму овие „џумки“ укажуваат на нередовно наводнување и пресушување на плодот….

Повеќе...

ОВОШЈЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЧУК? ШТО Е ШТО?

ОВОШЈЕ ИЛИ ЗЕЛЕНЧУК? ШТО Е ШТО?

Има плодови со кои што знаеме да погрешиме кога и да станува збор на темата овошје или зеленчук. На пример со лупеницата и доматот. Тхнички, лубеницата е зеленчук, а доматот е овошје. Како е тоа можно? Причина за оваа забуна доаѓа од фактот што дефинициите за овошје и зеленчук се разликуваат во ботаниката и во кулинарството. Зборувајќи од перспектива на ботаниката, овошјето е семкаста структура која се развива од оплоден цвет, додека зеленчукот настанува од…

Повеќе...

ЧУВАЊЕ И СМЕСТУВАЊЕНА АРСКОТО ЃУБРИВО

ЧУВАЊЕ И СМЕСТУВАЊЕНА АРСКОТО ЃУБРИВО

Значење на арското ѓубриво: -ги подобрува физичките, хемиските, биолошките својства на почвата -обезбедува минерална храна за растенијата АРСКО ЃУБРИВО Мешавина од сточен измет, осока, простирка, соджи микро, макро елементи, вода, органска материја. Хемискиот состав зависи од изметот и простирката. За простирка-пченична слама која добро ја впива влагата и има доста хранливи состојки. Потребни количини простирка: Говеда 3-4 кг/грло Коњи 2-3кг/грло Свињи 1,5-3кг/грло Овци 0,5-1 кг/грло Составот зависи од видот на животните, возраста и нивната исхрана….

Повеќе...

ТЕХНОЛОГИЈА НА ПОДГОТОВКА НА СИЛАЖА

ТЕХНОЛОГИЈА НА ПОДГОТОВКА НА СИЛАЖА

ОСНОВНИ НАПАТСТВИЈА ЗА ФАРМЕРИ –   Агрохемиска анализа на почва, Избор на хибриди, Правилна обработка на земјата, Длабина на сеидба, Време на сеидба, Основно ѓубрење, Заштита на посевот, Наводнување на посевот, Нега на посевот, Прихранување на посевот, Принос по ха.   Агрохемиска анализа на почвата Потребно е да се препорача обавезно изведување на агрохемиска анализа на почвата. Избор на хибриди Хибриди со броевите 400 – 700 (со различни должини на вегетација) Да се запази рокот на употреба….

Повеќе...

Како да се негува кралицата на градината- розата?

Како да се негува кралицата на градината- розата?

  Честопати имаме можност да слушаме како луѓето зборуваат за лица што имаат „нешто“, некој вид „дар“ за одгледување растенија. Ова обично се случува кога ќе дојдете во нечија градина или куќа и веднаш ќе забележите убави растенија за кои се грижи лицето. Сепак, јас лично не го сметам за дар, туку единствено труд на таа личност. Имено, повеќето луѓе мислат дека е доволно да се купи добро земјиште и растенија, да се засади и…

Повеќе...

ПЛАМЕНИЦА НА ОВОШКИТЕ

ПЛАМЕНИЦА НА ОВОШКИТЕ

предлог мерки за заштита на овошките од паразитот ERWINIA AMYLOVORA (BURILL) WINSLOW and SMIT.причинителот на бактериска пламеница   Одгледувачите на овошни растенија постојано и внимателно ја пратат состојбата на овошките во овошните насади, посебно при потерувањето на леторастите, цутењето и во текот на вегетацијата. Доколку се констатира непотерување на одредени ветки или папки може да се претпостави дека тоа е последица на бактериската пламеница. Во таков случај таквите ветки и папки да се обрежат, внимателно соберат…

Повеќе...

Услови за одгледување аронија

Услови за одгледување аронија

Аронијата е култура која што не е многу пробирлива на климатските и почвените услови. Таа е адаптибилна и на сува и на влажна клима, но подобри резултати дава во реони со поумерена влажност во почвата и воздухот. Во текот на зимата надземниот дел издржува температури и пониски од -30 до -35°C, а кореновиот систем може да настрада на температура од -11 до -12°C. Во наши услови ретко кога се случуваат вакви температурни екцесии па поради…

Повеќе...

Куркумата е лек, но не за сите

Куркумата е лек, но не за сите

Сигурно многу пати досега сте слушнале за здравствените придобивки од куркумата. Некои од вас можеби ја користеле како лек, а некои само како зачин. Но при нејзината консумација треба да се биде внимателен. Комбинацијата од куркума и мед има силно антибиотско дејство кое не можат да го објаснат ниту докторите. Сепак, употребата на куркума „на своја рака“ може да предизвика сериозни контраиндикации. Од Институтот за биолошка хемија и исхрана на Универзитетот Хохенхајм во Штутгарт, Германија,…

Повеќе...

Основни фази за производство на сирење

Основни фази за производство на сирење

Процесот на производство на сирење се состои од четири основни фази: а) коагулација на млеко и формирање на кајмак (физичко-хемиска модификација на мицели казеинот под дејство на протеолитички ензими и млечна киселина, која ја изменува структурата на казеинот во кајмакот – кајмак) б) поделба на сурутка (делумна дехидратација на кајмакот преку изолирање на растворливите и другите состојки на млекото) в) солење (додавање на потребната количина на сол во сирењето која влијае на сурутката и другите…

Повеќе...

Овоштарство во месец јули

Овоштарство во месец јули

  Овој период овошните дрва се во интензивен раст. Не смее да се дозволи тој да стивне поради недостаток од вода.Обилните полевања и прихранувањето по потреба, се одразуваат добро на растот и на плодообразувањето, како и на формирањето на родна папка. Плитката обработка на почвата штити од брзо испарување на влагата. За младите дрвца, од голема корист е покривање на почвата под нивната крошна со слама, искосена трева или друг соодветен материјал. Оваа практика е…

Повеќе...

Градинарство во месец јули

Градинарство во месец јули

Во месец јуни продолжува грижата за градинарските култури кои се одгледуваат во оранжерии. Во слободниот простор кај некои култури, како тиквички, копар и др. Може да се засади праз, целер, кромид и др. Топлотниот режим треба правилно да се регулира во полиетиленските оранжерии – само во ладни денови и ноќи треба да се затвараат вратите и проветрителите. Кај раните сорти високостеблени домати, кога ќе бидат развиени 4-6 соцветија , се прекршуваат врвовите над последното соцветие…

Повеќе...

Овошни и зеленчукови задоволства во јули

Овошни и зеленчукови задоволства во јули

  Веројатно не постои месец во годината во кој сезонската храна е здрава и вкусна како во јули. Во овој месец имате можност да уживате во најсочното летно овошје, но и во освежувачкиот зеленчук. Праски: Зошто ги сакаме? Една праска со средна големина покрај добриот вкус, на нашиот организам му носи неопходни влaкна, витамин Ц и А. Витаминот А му помага на нашиот организам да го одржи балансот на течности во текот на летните денови, а…

Повеќе...

Се реконструира доводниот  цевковод од 5-те чешми  во атарот на с.Градешница и с.Старавина

Се реконструира доводниот  цевковод од 5-те чешми  во атарот на с.Градешница и с.Старавина

  Општина Новаци започна со имплементација на основниот проект Реконструкција на доводен цевковод од “5-те чешми “ во должина од 13 км . Вкупната инвестиција е во вредност од 1.920.000 денари , средства обезбедени од Министерството за животна средина и просторно планирање во висина од 1.500.000 денари  а остатокот од Буџетот на Општина Новаци  .Инвеститор е Општина Новаци а најповолен изведувач за извршување на градежните работи  избрана е фирмата ЗИМАК ДООЕЛ-Битола . Станува збор за…

Повеќе...

Заштита на винова лоза од болести и штетници во фенофазите пораст на зрно, затварање на грозд, прошарок и зреење на грозјето

Заштита на винова лоза од болести и штетници во фенофазите пораст на зрно, затварање на грозд, прошарок и зреење на грозјето

  Во фенофаза на пораст на зрната и формирање на гроздови, виновата лоза е високо осетлива на инфекции од најзначајните патогени болести, а тоа се причинителот на пламеница, пепелница и сиво гниење, додека од штетните инсекти од најголемо значење е сивиот гроздов молец. Причинителот на пламеница се јавува на сите зелени делови на лозата, а најчесто се нападнати листовите и зрната од гроздовите. Зрната може да бидат заразени од нивното заврзување па се до прошарок…

Повеќе...
1 2 3 26