Плачеме и не спиеме како ќе се прехраниме оваа зима, се жали Јованка Котевска од Вашарејца откако градот ги обра нивите со тутун

Плачеме и не спиеме како ќе се прехраниме оваа зима, се жали Јованка Котевска од Вашарејца откако градот  ги обра нивите со тутун

Катастрофа, да имаш, па за миг да немаш. Јованка Котевска(54) земјоделец од селото Вашарејца, вака ги опишува состојбите во нивите со тутун откако силно невреме со град во саботата ги зафати селата, Српци, Беранци, Вашарејца. Во селото Вашарејца има околу 70 домаќинства кои се занимаваат со земјоделие и сите бројат штети од невремето кое траеше околу дваесеттина минути проследено со град со големина на орев. На Котевска и настрадаа двете ниви со тутун, едната од…

Повеќе...

НАЈГОРЛИВИОТ ПРОБЛЕМ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СЕ НИСКИТЕ ОТКУПНИ ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕ , вели Васко Неделковски млад земјоделец од селото Вашарејца

НАЈГОРЛИВИОТ ПРОБЛЕМ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ СЕ НИСКИТЕ ОТКУПНИ ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕ , вели Васко Неделковски млад земјоделец од селото Вашарејца

Васко Неделковски (33) жител на селото Вашарејца, Општина Могила, е еден од ретките млади луѓе кои сериозно се посветени на земјоделието. Неделковски заедно со својата сопруга Татјана, обработуваат 60 хектари земјоделско земјиште земено под наем од државата и годишно произведуваат со стотици тони пченка, пченица, јачмен и други земјоделски и индустриски култури. Покрај земјоделието ова семејство одгледува и крави. Неделковски предупредува дека државата мора да посвети многу внимание на земјоделието, да вложува и да го…

Повеќе...