„ВИНА ОД МАКЕДОНИЈА“ НА САМИТОТ ВО ПОЗНАЊ

„ВИНА ОД МАКЕДОНИЈА“ НА САМИТОТ ВО ПОЗНАЊ

Во рамки на Самитот на Западен Балкан,  на националниот штанд на Република Северна Македонија, Здружението „Вина од Македонија“ („Wines of Macedonia)  ги претстави македонските вина.  На националниот штанд минувачите имаа можност да ги дегустираат најквалитетните вина од повеќе македонски винарници, како и да се запознаат со начинот на производство на истите. Извршниот директор на Здружението, Елена Младеновска-Јеленковиќ, истакна дека учеството на овие настани ни овозможува подобро да се промовираме како земја, но и подобро да…

Повеќе...

„Повардарие“ – успешен исчекор во винската приказна

„Повардарие“ – успешен исчекор во винската приказна

Повардарие е единствен пример во земјава каде што до сега се покренати четири предтечајни постапки од страна на доверители и сите се намирени и повлечени, што укажува на намерата да се продолжи со намирување на обврските кон преостанатите доверители, како и со продолжување на деловниот потфат, посочуваат од „Повардарие“. Винарската визба „Повардарие“ од Неготино е најголемиот производител на вино во Македонија и фирма која повеќе од 50 години успешно одговара на потребите и барањата на…

Повеќе...

Моќта на тероарот во вината на „Тиквеш“

Моќта на тероарот во вината на „Тиквеш“

На белградскиот „Салон на виното“ што се одржа во хотелот „Хајат“, Никола Кузмановски, енолог во ВВ „Тиквеш“ направи стручна презентација проследена со дегустација на осум вина на „Тиквеш“ со кои успешно беше претставена разновидноста на Македонија како вински регион. На белградскиот „Салон на виното“ што се одржа во хотелот „Хајат“, винарската визба „Тиквеш“ се претстави со работилницата „Тиквеш – моќта на тероарот“. Оваа стручна презентација беше проследена со дегустација на осум вина на „Тиквеш“ со…

Повеќе...

Со земјоделство до ресоцијализација: Одлични вина, свињи, овци, мед од затворот во Лепоглава

Со земјоделство до ресоцијализација: Одлични вина, свињи, овци, мед од затворот во Лепоглава

Во лепоглавскиот казнено поправен дом, посебно се горди на своето производство на одлични вина со заштитено географско потекло, за што добиле низа признанија на саемите и изложбите на вина. Златната жолтица, годинава не ги поштедила ни нивните лозови насади, кои ќе се обноват благодарение на средствата добиени од подмерката 5.2 Програма за рурален развој.   На исклучително организираното земјоделско стопанство во Затворот во Лепоглава, годишно се одгледуваат повеќе од 400 свињи, 200 овци со јагниња…

Повеќе...

Три нови медали за вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“

Три нови медали за вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“

На јубилејното петнаесетто издание на Austria Wine Challenge 2018 Винарската визба „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ се закитија со уште еден златен и два сребрени медали на годинешното јубилеjно петнаесетто издание на светски реномираниот вински натпревар во Австрија – Austria Wine Challenge, кој се одржа во Виена. Во конкуренција од над 12,000 вина од 40 земји од пет континенти, со златен медал беше наградено црвеното вино „Барово” од бербата 2015, а сребрен медал освоија две вина од минатогодишната берба,…

Повеќе...