Продавале пилешко наместо свинско и говедско – казни за 5 оператори со храна

Продавале пилешко наместо свинско и говедско – казни за 5 оператори со храна

Пет оператори продавале мелено месо за ќебапи и плескваци со пилешко кое било декларирано како свинско, говедско или мешано меѓу говедско и свинско. Месото е повлечено од продажните места. Правните субјекти, односно операторите добиле парична казна од по 5 илјади евра, а одговорните лица од по 1.700. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов вели дека контролите биле спроведени во мај годинава на продажните места, но и кај операторите. Оваа акција на Агенцијата…

Повеќе...

Забрана за увоз на говедско од региони во Грција и Србија и на пилешко од Италија

Забрана за увоз на говедско од региони во Грција и Србија и на пилешко од Италија

Во Агенцијата за храна велат дека освен живи животни, од Грција и Србија се забранува и увоз на семе од говеда, говедско месо, производи и преработки од говедско месо, млеко и производи од млеко од говеда, како и нуспроизводи од говеда.

Повеќе...