Исплатени 99,9 проценти од земјоделските субвенции и 1,4 милиони евра од првиот повик за ИПАРД 2

Исплатени 99,9 проценти од земјоделските субвенции и 1,4 милиони евра од првиот повик за ИПАРД 2

По Програмата за директни плаќања во земјоделството до денеска исплативме 6,751 милијарда денари, што е реализација од 99,9 проценти, вели во интервју за МИА директорот на Платежната агенција Николче Бабовски. Бабовски информира и дека Агенцијата наследи огромни долгови, односно неисплатени заостанати субвенции од 2013, 2014, 2015, 2016 година. Сепак, како што нагласува директорот, за година и пол се префрлени вкупно 200 милиони евра. -За капитални инвестиции од Програмата за рурален развој исплативме една милијарда 122…

Повеќе...

Исплатени 99 отсто од земјоделските субвенции

Исплатени 99 отсто од земјоделските субвенции

До први септември годинава се исплатени 99 отсто од ланските субвенции или реализирани се вкупно 6,8 милијарди денари, соопшти денеска директорот на Платежната агенција Николче Бабовски. На средба со новинари во Агенцијата, Бабобски информира дека околу 80 проценти е реализацијата на буџетот за трите видови поддршка во земјоделството: директните плаќања (субвенциите), поддршката за руралниот развој и за рибарството и аквакултурата. Според директорот, најмногу од средствата се распределени за градинарството, а најмалку за органското поривзодство. –…

Повеќе...