Студија: Отпадот од храна ќе се зголеми за 30 отсто ако не се преземе акција

Студија: Отпадот од храна ќе се зголеми за 30 отсто ако не се преземе акција

Нова анализа од „Бостон Консалтинг груп“ покажа дека глобалниот отпад од храна ќе се зголеми за повеќе од 30 отсто до 2030 година ако не се преземе некаква акција. Бројките се алармантни: се предвидува дека вкупно 2,1 милијарди тони храна ќе бидат фрлени или, во случај на расипување, загубени. Ова значи дека 66 тони отпад од храна ќе се фрлаат во секунда. Во моментов, околу 1,6 милијарди тони храна одат во отпад секоја година, што…

Повеќе...

Потребно е да се намали количеството на отпадот и фрлањето на храната

Потребно е да се намали количеството на отпадот и фрлањето на храната

Кога ќе се погледнат статистиките на сите општини од ЕУ, само 44 отсто од отпадот е преработен. Оваа бројка беше 31 проценти во 2004. А целта е до 2020 година да биде зголемена преработката на отпадот на 50 отсто. Европртениците посакуваат да преработката на отпадот да достигне 70 отсто до 2030 година, наспероти сегашниве 44 проценти, истовремено отпадот кој ќе завршува во депониите треба да биде ограничен само на 5 отсто. Ова е дел од…

Повеќе...