Пчеларник – последни подготовки за полесно презимување на пчелите

Пчеларник – последни подготовки за полесно презимување на пчелите

Пчелата која излегла од есенското легло, според веќе познатата физиолошка состојба, поспремна е за презимување во однос на пчелите од летниот период. Оваа пчела има подобро развиени подждрелни жлезди и обвивно масно ткиво, а со тоа и поголема залиха на протеини и масти. Ноември е месец во кој секој пчелар треба да ги направи последните подготовки, со цел пчелите што полесно да презимат и да го дочекаат првото пролетно сонце. Првите денови од овој месец,…

Повеќе...

Подготовка на градината за презимување

Подготовка на градината за презимување

Многумина сметаат дека со паѓањето на температурите прекинуваат сите активности во градината. Тоа не треба да биде така затоа што градината треба да се подготви за презимување. Иако календарски зимата (21 декември) е далеку, сепак треба да се отпочне со подготовка на градината за презимување.

Повеќе...