Порано со илјадарка можеше да се купат многу работи, сега една кеса продукти и пак е малку за еден ручек

Порано со илјадарка можеше да се купат многу работи, сега една кеса продукти и пак е малку за еден ручек

Порано со илјадарка можеше да се купат многу работи, сега одвај една кеса продукти и пак е малку за еден ручек, велат граѓаните на Скопје, кои секојдневно се соочуваат со високите цени во маркетите, пазарите. Платите стагнираат, пензиите не се накачуваат, а цените се кренати до плафон, истакнаа скопјани. Трошоците на живот во октомври 2018 бележат пораст од 0,3 отсто во однос на септември, а во однос на октомври лани 1,5 отсто. Цените на мало,…

Повеќе...

Божиќ се ближи, а цените на продуктите за богата трпеза традиционално растат до плафон

Божиќ се ближи, а цените на продуктите за богата трпеза традиционално растат до плафон

Традиционално и оваа година во пресрет на најголемиот христијански празник Божиќ, цените на производите на пазарите вртоглаво почнуваат да растат. Останаа уште неколку денови до големиот празник, пазарџиите веќе ги “напумпаа“ цените, а сабота е клучниот ден кога цените ќе бидат до плафон високи. За Бадник домаќинките ќе ја наполнат трпезата со посно гравче, риба, сарма, костени и овошје, а пак за Божиќ поголемиот дел од граѓаните ќе се омрсат со свинско и пилешко месо….

Повеќе...