Николовски: Откупот на оризот од реколтата 2018 е комплетно завршен

Николовски: Откупот на оризот од реколтата 2018 е комплетно завршен

Винарската визба „Тиквеш“ воведе новини со кои ја унапреди својата линија на традиционални вина кои на пазарот се достапни во амбалажа од еден литар. Од април 2019 сите вина од оваа линија добија целосно подобрување на амбалажата, што опфаќа: нова етикета, ново шише и нов тип на навоен затворач кој значително придонесува за зачувување на квалитетот на виното. Друг новитет е проширувањето на оваа линија со популарните вина „Тиквешко бело“ и „Тиквешко црвено“ кои досега…

Повеќе...

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018. Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, откупени се над 25,2 милиони киограми тутун по просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм. Од страна откупните компании кон тутунопроизводителите се исплатени над 5,3 милјарди денари денари или 98,24 отсто од откупениот тутун. Од ДИЗ посочуваат дека откупот на тутун заврши во рамки на законскиот рок односно заклучно со 15 март 2019 година и се одвиваше непречено. Во подрачните…

Повеќе...

„Мисириан“ започна со исплата на тутунот од годинешната реколта

„Мисириан“ започна со исплата на тутунот од годинешната реколта

Грчката компанија „Мисириан“ од вчера започна со исплата на тутунот од годинешната реколта, соопштија од компанијата. Откупот на тутунот се одвива непречено, а очекуваат да го исполнат планот и да откупат 1500 тони тутун, колку што имаат склучено договори со тутунопроизводителите.   brif

Повеќе...

Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Сите откупувачи на сливи и преработувачи на пченица од денеска се до 25- ти декември 2018 – та година  ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за откупени сливи и пченица од домашно производство од овогодинешната  реколта. Корисници на подмерката „Директни плаќања за откупени сливи од род 2018 година од домашно производство“ се правни лица регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи запишани во…

Повеќе...

Тутунопроизводителите очекуваат повисока откупна цена за следната реколта

Тутунопроизводителите очекуваат  повисока откупна цена за следната реколта

Задоволство од тоа што ќе бидат исплатени повисоки субвенции за откупениот тутун од ланската реколта, денеска на прес конференција во Прилеп изразија од Сојузот на тутунопроизводители на Македонија. -По 80 денари ќе бидат исплатени за прва, по 70 за втора и 60 денари за трета класа тутун. Околу 9 милиони килограми тутун се откупени во прва класа, 13 милиони во втора, 1,2 милиони во трета и многу малку во четврта класа – рече Неделковски. Тој…

Повеќе...

Почнаа подготовките за новата реколта тутун, интересот зголемен

Почнаа подготовките за новата реколта тутун, интересот зголемен

Oд денеска во подрачните единици на Министерството за земјоделство почна издавањето евидентни листови за новото тутунопроизводство. Интересот е зголемен. Ќе се работи и во две смени тутунарите, главно задоволни од ланската реколта и откупните цени, но сакаат повисоки цени на класите тутун… Најдо Неданоски е тутунопроизводител веќе 40 години. Вели, тутунот е егзистенција за неговото семејство. Последната реколта добро му помина на вагите. Сега го планира новото производство со поголеми количества. Официјално, почнаа подготовките за…

Повеќе...

Тутун: Откупени 90 проценти од годинашната реколта

Тутун: Откупени 90 проценти од годинашната реколта

Просечната цена надмина 193 денари по килограм. Ако на оваа сума се додаде и субвенцијата од 60 денари по килограм, производителите во просек добиваат по околу 253 денари за килограм. 15-ти март е последен ден за откуп на тутун, но се чини дека целиот процес ќе заврши порано. Според податоците на Министерството за земјоделство, деветте откупувачи досега презеле 17 илјади и 600 тони, односно околу 90 проценти од очекувањата за годинашната реколта. Просечната цена надмина…

Повеќе...

Стартуваше откупот на арпата од годинашната реколта во Кочанско

Стартуваше откупот на арпата од годинашната реколта во Кочанско

  Откупот на арпата од денеска го започнаа шест откупни компании од подрачјето на Кочанскиот регион. Синоќа заменик министерот за земјоделство Ванчо Костадиновски имаше средба со откупувачите на оризова арпа и бел ориз, на која порача да се почитува постигнатиот договор за откуп на арпата се со цел оризопроизводителите да го предадат оризот. – Заменик министерот за земјоделство Костадиновски на средба со откупувачите и преработувачите на ориз од општина Чешиново-Облешево и Кочани ги дообјасни сите…

Повеќе...

Се бараат дополнителни субвенции за пченицата

Се бараат дополнителни субвенции за пченицата

Поголемите производители на пченица од Пелагонискиот Регион бараат 2 до 3 денари по килограм дополнителна субвенција, за да им се исплати производството. На вчерашниот состанок во Прилеп тие искажале голема загриженост околу најавената откупна цена од 8,6 денари на килограм пченица од годинашната реколта.

Повеќе...

Лозарите тријат раце: чекаат одлична реколта, а винариите бараат килограм повеќе

Лозарите тријат раце: чекаат одлична реколта, а винариите бараат килограм повеќе

– Немавме проблеми со продажбата на винското грозје. Годинашната реколта која беше многу квалитетна се откупи за рекордно брзо време. Очекуваме и годинава да имаме добра берба и да немаме проблеми со откуп на винското грозје, вели Ефтим Шаклев од Асоцијацијата на земјоделци на Македонија.

Повеќе...

Помалку административни бариери за земјоделците

Помалку административни бариери за земјоделците

Земјоделцитеоткупувачите и преработувачите повеќе нема да губат време по шалтери за да набават одреден документ. Решенијата за одредени барања и молби по службена должност ќе ги набавува ресорното министерство и надлежните органи во овој сектор.

Повеќе...