Македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија уште од 2016 година

Македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија уште од 2016 година

Интересот за македонската органска храна на европскиот пазар се зголемува, а први на листата на купувачи на македонски органски производи се Швајцарија и Словенија. Во Швајцарија, која дава силна поддршка на развојот на македонското органско производство една половина од потрошувачите купуваат органска храна. Интересен е фактот дека уште од 2016 година македонскиот органски грав и печурки се продаваат во Швајцарија Македонија може да биде органска земја и да ги искористи климатските и почвените предности со…

Повеќе...

Швајцарски органски семиња достапни за македонските органски производители

Швајцарски органски семиња достапни за македонските органски производители

    Од март оваа година, органски семиња од реномираниот швајцарски производител на семенски материјал „Сатива Реинау“ ќе бидат достапни на пазарот во Македонија. Со тоа, за прв пат, производителите на органски земјоделски производи од Македонија ќе имаат можност да набават сертифициран органски семенски материјал од овластен дистрибутер кој е основен предуслов за квалитетно производство и висок принос. Со договорот кој го потпишаа сопствениците на швајцарскиот производител „Сатива Реинау“ Амадеус Шунке и Драган Гечески, сопственик…

Повеќе...

Швајцарија со грантови против загадувањето во Струмица

Швајцарија со грантови против загадувањето во Струмица

  Триесетина градинари и овоштари од струмичко – радовишкиот регион добија грантови во опрема и репроматеријали од Швајцарската агенција за обнова и развој за примена на агроеколошки мерки со цел да не ја загадуваат реката Струмица. Станува збор за грантови во вкупна вредност од 150 илјади долари со кои земјоделците треба да се ориентираат кон квалитетно и еколошко земјоделско производство. Воведувањето на агроеколошките мерки ќе придонесе кон зголемување на приносите и намалување на примената на…

Повеќе...

Швајцарска поддршка за македонското органско производство

Швајцарска поддршка за македонското органско производство

Се предвидува Македонија и Швајцарија да ги координираат заедничките активности за пораст на органскиот земјоделски сектор во земјава преку воспоставување врска меѓу органските производители и потрошувачите, зголемување на свеста за придобивките од органски производи и зајакнување на довербата на потрошувачите.

Повеќе...

Со пари од Швајцарија се санира речното корито на Струмица

Со пари од Швајцарија се санира речното корито на Струмица

Станува збор за проектот за интегрирано управување на сливот на реката Струмица насловен како „Вода за сите“ кој го реализира УНДП во кој се вклучени 6 општини каде поминува оваа река.

Повеќе...