Македонец најмногу сака леб, газирано и цигари

Македонец најмногу сака леб, газирано и цигари

Леб, компири, ориз, пилешко месо зелка, пиперки, јаболки и лубеници се меѓу производите што годишно најмногу ги конзумираат граѓаните во Македонија. Статистиката покажува дека просечно еден граѓанин во Македонија јаде 70 килограми леб, 29,9 килограми компир, девет килограми пилешко месо, 7,3 килограми ориз, 13,1 килограми јаболки, 10,5 килограми лубеница, 11,5 килограми зелка, 19,7 килограми пиперки и 14 килограми домати. Македонците, покажува анкетата на статистика, јаделе 5,4 килограми макарони, и 182 јајца во годината. Од морската…

Повеќе...

Македонецот годишно јаде 70 кг леб, пие 0,7 литри ракија, пуши 40 кутии цигари…

Македонецот годишно јаде 70 кг леб, пие 0,7 литри ракија, пуши 40 кутии цигари…

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека просечно, еден граѓанин во Македонија годишно јаде 70 килограми леб, 29,9 килограми компир, девет килограми пилешко месо, 7,3 килограми ориз, 13,1 килограми јаболки, 10,5 килограми лубеница, 11,5 килограми зелка, 19,7 килограми пиперки, 14 килограми домати… Граѓаните во Македонија годишно конзумираат и по 6,7 килограми сирење, 24,3 литри млеко во тетрапак, 13,8 литри јогурт, 5 литри кисело млеко, 1,5 килограми кисела павлака, урда и кашкавал по три килограми…

Повеќе...

Македонскиот граѓанин во просек годишно пие 2,2 литри вино

Македонскиот граѓанин во просек годишно пие 2,2 литри вино

Полнолетниот македонски граѓанин просечно годишно пие 2,2 литри вино и 0,9 литри ракија, покажуваат податоците што во пресрет на празнувањето на Денот на виното и љубовта ги објави Државниот завод за статистика. Во Македонија има 88 милиони пенушки засадени на површина од 23.613 хектари, а 77-те винарии произведуваат 78,5 милиони литри вино на точење и 28,05 милиони литри во шишиња. Најмногу се извезува вино во шишиња и тоа во Кина, Русија, САД и Австралија, а…

Повеќе...