Во Кадино село беше промовиран новиот трактор John Deere 3045 B (видео)

Во Кадино село беше  промовиран новиот трактор John Deere 3045 B (видео)

Промовиран новиот трактор John Deere 3045 B (видео)   Во рамки на своите активности да им ги доближи на земјоделците најновите техничко технолошки достигнувања во земјоделската механизација  Синпекс Битола организираше промоција на најновиот John Deere 3045   од серијата B.   Се работи за тракторот  од серијата B, со четири цилиндричен мотор, 45 коњски сили и со погон на сите тркала. Компактен и практичен трактор кој поседува серво управувач, целосно затворена предна оска, тегови и заштитен…

Повеќе...

(видео)Промовиран новиот трактор John Deere 3045 B

(видео)Промовиран новиот трактор John Deere 3045 B

Промовиран новиот трактор John Deere 3045. Се работи за тракторот  од серијата B, со четири цилиндричен мотор, 45 коњски сили и со погон на сите тркала. Компактен и практичен трактор кој поседува серво управувач, целосно затворена предна оска, тегови и заштитен рол-бар. Негови адути се големата моќност, малата ширина и меѓуоскино растојание како и  малиот радиус на вртење.

Повеќе...

Интервју со Теодорис Тахмаѕидис сопственик на брендот Флора Фреш

Интервју со Теодорис Тахмаѕидис сопственик на брендот Флора Фреш

  Ме радува што млади луѓе ги прифаќаат предизвиците на земјоделието   Теодорис Тахмаѕидис  е Грк од градот Верија, соседна Грција, дипломиран економист, сопственик на Флора Фреш, компанија која поседува овоштарник со јаболка во атарот на битолското село Цапари. Како грчки инвеститор во нашата држава кој претходно вложил и во бизнис со текстил, Тахмаѕидис  за „Зелена берза“ ги открива мотивите зошто се решил пред шест години да инвестира и во земјоделие. Инвестицијата на Флора Фреш…

Повеќе...

“Незаменливиот вкус на традицијата” во емисијата Бразди на канал5

“Незаменливиот вкус на традицијата” во емисијата  Бразди на канал5

  Веруваме дека нема да можеме да ја разбереме сопствената традиција ако не ја споделиме со остатокот од светот ! Мирисите и вкусовите од нашето детство остануваат да живеат и да не потсетуваат….под ниеден наплив на модерните трендови, традицијата не смеме да ја напуштиме. Напушајки ја неа, ќе го изгубиме сопствениот идентитет! Ние, тимот на Зелена Берза , напротив, остануваме да ја промовираме, доградуваме и креативно збогатуваме нашата традиција ! Тоа денес го покажавме заедно…

Повеќе...

Машинско берење на јаболка во Флора фреш – Цапари (видео)

Машинско берење на јаболка во Флора фреш – Цапари (видео)

За прв пат оваа сезона фирмата Флора фреш од Цапари битолско на своите плантажи со јаболка применува нова технологија. Се работи за Платформа за берење јаболка со чија помош берењето се олеснува. Работните задачи се извршуваат побрзо и поквалитетно.  

Повеќе...

Flora fresh од Цапари битолско ја започна бербата на јаболка

Flora fresh  од Цапари битолско ја започна бербата на јаболка

Flora fresh од Цапари битолско ја започна бербата на јаболка. Оваа фирма на своите плантажи со јаболка за прв пат оваа сезона применува нова технологија – Платформа за берење на јаболка, која може да се примени и за берба на друг вид овошје , како праски, круши и сл. Погледнете го видеото и дознајте како функционира оваа машина:

Повеќе...

Една година „Зелена берза “ – на „Бразди“ на Канал 5 (видео)

Една година „Зелена берза “ – на „Бразди“ на Канал 5 (видео)

Една година постоење со нови идеи, енергија преку единственото списание од ваков вид земјата „Зелена берза“. Идејата беше спиаснието да дојде до што поголем број земјоделци, да биде медиум кој ќе биде присутен за земјоделците во секое време. „Еден дел има информативни содржини, да сподели со земјоделците се’ што е актуелно. Другиот дел е првично за луѓе кои создале трајни вредности за Македонија. Тоа се рубриките, рурална жена и вкусот на традицијата, за оние кои…

Повеќе...

Подривач за меѓуредна обработка на земјиштето (видео)

Подривач  за меѓуредна обработка на земјиштето (видео)

    Меѓуредната обработка на земјиштето особено во овоштарството и лозарството е од голема важност. За среќа постојат соодветни приклучни машини со кои тоа може да се направи  навремено, брзо и лесно. На видеото може да се види какотоа се прави.  Во случајов станува збор за приклучна машина подривач со ротор и фреза за странична обработка. Со оваа машина истовремено земјата се подрива и се ситни.

Повеќе...

Приклучна машина за  режење на лози

Приклучна машина за  режење на лози

Режењето на ластарите во лозјето  е операција  која е потребно навреме да се  изврши за да може гроздовите правилно да се развиваат. За оваа операција е потребно и знаење и време. Со машините за режење од типот CO – VBC оваа активност може  лесно и брзо да се заврши. Станува збор за машина која се приклучува на предната страна на тракторот, што на работникот му овозможува да има добар видик и контрола на режењето. Тракторот…

Повеќе...

Интервју со Менде Граматковски директор на ЈП „Стрежево“- Битола

Интервју со Менде Граматковски директор на ЈП „Стрежево“- Битола

      „Целта ни е испорака на вода до секоја земјоделска површина во Пелагонискиот регион“   Менде Граматковски првиот човек на ЈП „Стрежево“-Битола во интервју за „Зелена берза“ уверува дека нема простор за загриженост кај земјоделците за снабдување со вода ова лето, бидејќи моментално акомулацијата располага со околу 95 милиони м3 вода што е повеќе од доволно за обезбедување на потребните количини на вода за дел од Битол­с­кото Поле во Пелагонија.     З.Б:Има…

Повеќе...

Синиша Петровиќ – Во иднина парите нема да бидат проблем, туку работната сила и нејзината стручност

Синиша Петровиќ – Во иднина парите нема да бидат проблем, туку работната сила и нејзината стручност

Во услови на големи турбуленции во нашата држава, како политички, така и економски,  да се води една компанија и да се биде успешен воопшто не е лесно. Како тоа му успева на менаџерскиот тим во „Синпек ДОО“- Битола „Зелена берза“ разговара со еден од сопствениците г-дин Синиша Петровиќ,дипломиран економист. З.Б. Вие сте дел од тимот на реномираната  компанијата „Синпекс ДОО“- Битола, која години наназад претставува синоним за дистрибуција на најквалитетните производи за земјоделството, шумарство и градежништво….

Повеќе...

Гулевска: Жените да веруваат во себе, тоа е начинот  да ги исполнат своите планови 

Гулевска: Жените да веруваат во себе, тоа е начинот  да ги исполнат своите планови 

  Интервју со Јасмина Гулевска, градоначалник на општина Могила   Жените да веруваат во себе, тоа е начинот  да ги исполнат своите планови   За првпат во историјата на Општина Могила со неа раководи жена. Јасмина Гулевска ги прифати предизвиците за водење на општината, иако во оваа рурална средина во минатото се сметаше за машка работа. Колку успева да ги реши предизвиците што ги наметнува функцијата, како ги организира своите обврски дома, на фармата,  како…

Повеќе...

Илиевски: ги подобривме условите за работа во подрачната , а во план се дисперзирании канцеларии во Новаци и Могила

Илиевски: ги подобривме условите за работа во подрачната , а во план се дисперзирании канцеларии во Новаци и Могила

Методија Илиевски – завршува средно образование насока ветерина каде покасно се запишува на Факултетот за Биотехнички науки. Надоградувањето на образованието го продолжува на истиот факултет каде се здобива со титула Магистер по фармеско производство. Моментално е на студии по докторски науки. Успехот во приватниот живот, му претставува мотивација во изградбата на кариерата надвор од него. Член во советот на општина Битола, Илиевски е еден од помладите генерации кој претставува најистурената личност која ја гледаме во…

Повеќе...

Интервју со Проф. д-р Владимир Какуринов извршен директор на консалтинг и тренинг центар Клуч и редовен професор на северно кавкаскиот федерален универзитет, Ставропол – Русија

Интервју со Проф. д-р Владимир Какуринов извршен директор на консалтинг и тренинг центар Клуч и редовен професор на северно кавкаскиот федерален универзитет, Ставропол – Русија

     Професоре дали воопшто имаме потреба да делуваме и да размислуваме за дозволување на ГМО производство во Македонија ? -Нема никаква потреба од тоа. Македонија има доволно ресурси да произведува храна заради што производството на ГМО храна е тотално непотребно. Она што е за одбележување е дека околу ГМО храната има многу контроверзии што е факт. Тие контроверзии доведоа до состојба и во светот веќе не се знае што е наука, што не е…

Повеќе...

Васка Мојсовска: Руралната жена треба сама да се избори за своите права

Васка Мојсовска: Руралната жена треба сама да се избори за своите права

  Васка Мојсовска  сопственик на фирмата „ Агро Калем“ с.Тимјаник Неготино ги руши стереотипите, во бизнис светот  во кој доминираат мажите. Зелена берза беше во посета на оваа фирма се со цел да ја запознае Васка на своето работно место, и да ги сподели нејзините искуства, како успева една жена да менаџира со толкава фирма, како успева да се справи со сите предизвици што ги носи не само менаџирањето со бизнисот, туку и животот воопшто?…

Повеќе...

Најново од производите на Ино Брежице

Најново од производите на Ино Брежице

Мулчер со странична хидраулична ротирачка косилка BDR, BD, BDL Универзалната завртка за хидраулична ротација   е одличен екстра конектор кој  овозможува да да ја искосиме  тревата околу стебла или винова лоза или столбови. Универзалната косилка се одликува со оригинална форма: заштитна фолија со соодветно дизајниран излез за исфрлање и тркало за поддршка кое овозможува двиѓење  на теренот. Страничното поместување на хидрауличната ротациона косилка  ја активира сензорот преку хидраулика. Со користење на мулчерот и ротационата косилка ,…

Повеќе...

„Најуспешни бизниси се тие преку кои се решаваат проблеми на многу луѓе“ вели Сузана Димитриевска – жена претприемач

„Најуспешни бизниси се тие преку кои се решаваат проблеми на многу луѓе“ вели Сузана Димитриевска – жена претприемач

Зелена берза продолжува со рубриката  „ Женско претриемништво“. Овој пат ви ја претставуваме Сузана Димитриевска управител на компанијата „Липа“ од с. Мустафино општина Св Николе. Како е да се биде жена претприемач во светот на бизнисот во кој преовладуваат мажите? Со ова прашање го започнавме разговорот со Сузана Димитриевска, додека не послужуваше  по оној стар македонски традиционален обичај со слатко и вода. Насмеана и ведра започна да ја раскажува нејзината приказна,  жена – претприемач. „Да…

Повеќе...

ФАО подготви видео анимација за консолидација на земјоделско земјиште

ФАО подготви видео анимација за консолидација на земјоделско земјиште

    Проектот финансиран од Европската Унија “Воведување на Национална Програма за Консолидација на Земјиште”  – или MAINLAND – кој го спроведува Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации (ФАО) заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, изработи видео анимација за консолидација на земјоделско земјиште.   Македонскаверзија https://www.youtube.com/watch?v=kONoGoay8xk&feature=youtu.be Албанскаверзија https://www.youtube.com/watch?v=V6zH_i5Cqgc&feature=youtu.be Англискаверзијаhttps://www.youtube.com/watch?v=VUQGdxnRsMA&feature=youtu.be Видеото има за цел да ги информира земјоделците, сопствениците на земјиште и пошироката јавност за консолидацијата на земјиште, како една од најефикасните инструменти за подобрување на структурата на земјоделското земјиште, односно решавање на прекумерната расцепканост на…

Повеќе...

Земјоделците бараат совети од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството како да се справат со климатските непогоди

Земјоделците бараат совети од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството како да се справат со климатските  непогоди

  Климатските промени силно удрија врз земјоделските стопанства во Македонија, па земјоделците бараат чаре како да се справат со последиците. Градот и невремето направи штети врз родот во повеќе региони во државата  и им зададе главоболка на земјоделците. Како да се справат со природните непогоди е најчестото прашање  што земјоделците им го упатуваат  на стручните тимови во Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството со седиште во Битола. Ана Вељановска Трајчевски, земјоделски инженер, агроном по…

Повеќе...

Мујо Фазлич, државата мора да направи берза на земјоделски производи за да им се исплати трудот на земјоделците

Мујо Фазлич, државата мора да направи берза на земјоделски производи  за да им се исплати трудот на земјоделците

  Земјоделската берза треба да помогне во планирање на производството и пласманот на земјоделски производи на пазарите, ама бидејќи ја нема земјоделскиот труд секоја година е изложен на ризик. Со ваква забелешка до „Зелена берза“ реагира земјоделецот Мујо Фазлич (49) од селото Десово, Општина Долнени. Според него, ако државата смогне сили да направи земјоделска берза од неа полза треба да имаат пред се’ примарните производители. Земјоделците се во очекување да се превенира создавање на вишок…

Повеќе...

Кире Чагоровски со сопствено производство на храна ја победи млечната криза

Кире Чагоровски со сопствено производство на храна ја победи млечната криза

Фармерот  Кире  Чагоровски (58) од селото Могила, е еден од ретките сточари кои по пропаѓањето на шведската млекарница „Сведмилк“успеа да го одржи сточниот фонд и да продолжи со работа и производство на сурово млеко. За разлика од него десетици сточари од Општина Могила ги продадоа  молзните крави и се преориентираа на производство на земјоделски култури. По  сите турболенции со неисплатеното млеко и одржувањето на фармата, Чагоровски  успеа со сопственото производство на храна да опстои како…

Повеќе...
1 2