Фото галерија: Зелена берза во посета на  „Еленов гребен“, Словенија

Фото галерија: Зелена берза во посета на  „Еленов гребен“, Словенија

      „Кај нас утрата се поинакви“  веќе некое време ова е слоган на економијата „Еленов гребен“ во Словенија. Во овој слоган  се увери и Зелена берза при неодамнешната посета. Место каде спојот на убавото со практичното создал простори за подеданкво уживање и рај за сите човекови сетила. Одличен пример, како со добра идеја и јасна визија за бизнис може да се направи одлична туристичка понуда. Природен резерват каде подеднакво може да се ужива…

Повеќе...

Грант од ЕУ за развој на авантуристички туризам на Пониква

Грант од ЕУ за развој на авантуристички туризам на Пониква

Локалната самоуправа на Кочани обезбеди над 30,5 милиони денари за реализација на проектот „Планински велосипедски рај“ што ќе се реализира на Осоговските Планини. Станува збор за проширување на туристичкиот потенцијал и за создавање услови за развој на авантуристичкиот туризам, како дел од вториот повик за инвестиции во инфраструктурата поврзана со туризмот на Единицата за спроведување на проектот „Локална и регионална конкурентност“, финансиран од грант од Европската Унија. -Целта на проектот „Планински велосипедски рај“ е да…

Повеќе...

Француско село што профитира на необичен начин

Француско село што профитира на необичен начин

Во француското селото Ле Перт, кое се наоѓа недалеку од границата со Шпанија, живеат околу 586 жители. Жителите на ова село профитираат само затоа што тоа се наоѓа на границата со Шпанија. Така, жителите од околните региони стигнуваат до селото, ги паркираат автомобилите и потоа пеш одат во Шпанија. Таму купуваат храна, апарати за домаќинство, облека и сè што можe да се најде по поевтини цени отколку на француската страна. Така, жителите на ова мало…

Повеќе...

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Популистичката влада во Рим има намера да обезбеди бесплатно обработливо земјиште во руралните области на Италија за семејства кои ќе се одлучат да имаат трето дете, пренесе „Еуроактив“. На овој начин властите се надеваат дека ќе ја запрат растечката депопулација на руралните области, како и напуштањето на обработливите површини. Сепак, од италијанската опозиција ваквата владина мерка ја оценија како средновековна, а нивниот став е дека истата претставува враќање назад и значи заживување на старомодната реторика…

Повеќе...

Владата ќе го спасува комплексот Македонско село

Владата ќе го спасува комплексот Македонско село

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за потребата од изнаоѓање Решение за стопанисување и управување со Комплексот Македонско село во Нерези-Скопје, и донесе одлука за формирање работна група за разгледување на сите аспекти на новонастанатата фактичка состојба, која ќе треба, врз основа на анализата на сите законски решенија, да предложи постапката со која ќе се обезбеди продолжување на стопанисувањето и управувањето со комплексот Македонско село. Инаку фирмите „Тинекс“ и Квинс“ беа концесионери…

Повеќе...

Црковна историја скриена во живописното село Велушина

Црковна историја скриена во живописното село Велушина

    Назмије ги покажа тазе испечените погачи, а Миле само што почна да ја вари ракијата во казанот  покрај патот. Мирно и спокојно со неверојатна магија и душевен мир живурка селото Велушина сместено во пазувите на Баба Планина и Битолско Поле. Од една страна старите камени куќи, разрушени , со замандалени порти и спуштени кепенци, покриени од високи треви и џбунови, а од друга страна широки дворови со реновирани куќи полни со земјоделска механизација,…

Повеќе...

Мало царство во срцето на Преспа – фармата „Spirit of Prespa“

Мало царство во срцето на Преспа – фармата „Spirit of Prespa“

На само неколку километри од Ресен, во селото Царев Двор е сместено малото овошно царство, фармата „Spirit of Prespa“ (Духот на Преспа). Скромни, љубезни, полни со ентузијазам и позитивна енергија Виолета и нејзините две ќерки Ана и Елена не пречекаа во дворот на, како што ја нарекуваат, фармата. Овие млади жени со своите семејства посветено работат на плантажите со јаболка, цреши, сливи… Од дворот на семејната куќа продолжуваат насадите на површина од пет хектари. Покрај…

Повеќе...

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Село направило добар бизнис план и денес живее одлично

Жителите на селото Врмџе кај Соко Бања успејаа на интернет да направат промоција и да привлечат луѓе од сите страни на светот. Сега се решени селото и целата општина да бидат познати по суво овошје, зеленчук, шумско овошје, билки. Тие со помош на државата набавиле соларни сушари. Она што го произведуваат го преработуваат и продаваат. Нивната цел е да создадат бренд и да го промовираат, пишува bizlife.rs. На овој начин луѓето имаат причина зошто да останат…

Повеќе...

Во ера на висока технологија и развој на механизацијата магарињата се уште на прва борбена линија

Во ера на висока технологија и развој на механизацијата магарињата се уште на прва борбена линија

Во ера на висока технологија и развој на механизацијата магарињата уште се на прва борбена линија   Магарето му пркоси на механизацијата…. Кој е поголем инаетчија? Можеби механизацијата ги заменила, но магарињата стануваат атракција во руралниот туризам… Зелена берза  

Повеќе...

Објавен оглас за субвенционирање на руралната инфраструктура

Објавен оглас за субвенционирање на руралната инфраструктура

Владата и оваа година ќе инвестира во селски патишта, мостови и други јавни објекти. Субвенцијата за локалните самоуправи е неповратна и изнесува 100 проценти од одобрените трошоци или најмногу до 20 милиони денари. До 31-ви август општините можат да поднесуваат барања за изградба на локални патишта, мостови, водоводи, добиточни пазари, младински и домови на културата. Финансиската поддршка се исплаќа по принцип на финансирање на завршени инвестиции од страна на корисникот во висина од 100 проценти…

Повеќе...

Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Детектирање на можностите и потребата од развој на руралниот туризам во општина Могила беше тема на дискусија на работниот состанок на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) на Република Македонија, Љупчо Јаневски, инициран од градоначалникот на општината, Јасмина Гулевска. „Можности и услови за развој на туризмот во општина Могила има, но потребна е стратегија за развој и одржливост на руралниот туризам. Општината има потреба од соработка со повисоки инстанци и институции…

Повеќе...

Македонија без стратегија за рурален туризам

Македонија без стратегија за рурален туризам

Селски, зелен, еко, алтернативен, етно, агро,… Сите овие термини се „во игра“ кога некој во Македонија зборува за рурален туризам. Земјава, на национално ниво, се уште нема единствен став или официјална дефиниција – што е рурален туризам и кои се неговите карактеристики. Секторот е во почетна фаза од развојот и од економски аспект дава т.н. мек ефект. Допрва се очекуваат зголемен број гости, повеќе рурални туристички производи и отворање нови бизниси. Стратегија нема, а онаа што…

Повеќе...

Врвот Лисец на Плачковица е новиот адут за развој на туризмот во Виница

Врвот Лисец на Плачковица е новиот адут за развој на туризмот во Виница

Промоцијата и унапредување на природните вредности на врвот Лисец на Плачковица е еден од адутите на општина Виница за развој планинскиот туризам. Главен приоритет на локалната самоуправа е да се создадат инфраструктурни услови, а подоцна да се направи и урбанизирање на десетина хектари што би се понудиле како парцели за изградба на викенд куќи и угостителски објекти. – Сстанува збор за се уште непознат и недоволно откриен планински потенцијал што го нуди Плачковица, поради што…

Повеќе...

За последните три години пропаднаа пет милиони денари државна поддршка на руралниот туризам

За последните три години пропаднаа пет милиони денари државна поддршка на руралниот туризам

Само пет отсто од националните и локалните тур-оператори го промовираат руралниот туризам и нудат посети и сместувања во рурални средини низ Македонија, а сопственците на капацитети се снаоѓаат како знаат кога станува збор за привлекување туристи бидејќи организирана понуда нема, покажува најновото истражување на Рурална коалиција. Како што беше речено на денешниот настан на кој беа промовирани резултатите од истражувањето, преку 96 отсто од сопствениците на капацитети во руралните средини не знаат дека имало стратегија…

Повеќе...

На располагање нови 20 милиони денари за агро – секторот преку Програмата за Рурален Развој на земјоделството

На располагање нови 20 милиони денари за агро – секторот преку Програмата за Рурален Развој на земјоделството

Од денеска до 21- ви август земјоделците ќе може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка од Програмата за рурален развој преку Мерката 121.4 „Набавка на систем за наводнување капка по капка, конструкција на бунари, и други зафати на површинска вода. “ Со оваа Мерка, на располагање се 20 милиони денари, а со овие средства земјоделските стопанства ќе може да набават систем за наводнување капка по капка, да направат конструкција на бунари и други зафати…

Повеќе...

ЛАГ од Старо Нагоричане доби решение за регистрација

ЛАГ од Старо Нагоричане доби решение за регистрација

„Абер 2015“, со седиште во општина Старо Нагоричане, е една од 13-те локални акциски групи (ЛАГ) кои добија решенија за регистрација од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Оваа локална акциска група е формирана во 2015 година во рамки на проект во кој беа вклучени американската и швајцарската амбасада, а ќе делува во руралните средини на Куманово, Старо Нагоричане и Липково, информира претседателот Дејан Ѓорѓиевски. ЛАГ ја формираа НУ Музеј на Куманово, општините Куманово, и…

Повеќе...

Росоман ќе добие центар за туризам

Росоман ќе добие центар за туризам

Формирање центар за туризам и македонско-грчки кластер, се само дел од активностите предвидени со проектот за прекугранична соработка со Грција што го реализираат фондацијата „Тиквешки вински пат“ и општината Росоман. Во рамки на проектот вреден над 500 илјади евра, од кои над 200 илјади за Росоман, треба да се реализира и промотивна туристичка тура низ Македонија и Грција за новинари и тур-оператори, насловена „Земја на виното”. Според извршната директорка на „Тиквешки вински пат” Виолета Јанкова,…

Повеќе...

Папрадиште

Папрадиште

Во областа Азот во западната страна на велешката околија, сместено на 1.000 метри надморска височина, каде што орлите се гнездат под врвот Солунска Глава, на падините на планината Јакупица се наоѓа мијачкиот „остров“ во централна Македонија – селото Папрадиште.

Повеќе...

ГАЛИЧНИК

ГАЛИЧНИК

  „Ако Охрид е бисер, Галичник е дијамантот на Македонија.“ – Нове Франговски, сликар. Aко скршнете од патот накај Маврово, на 15 км нагоре по кривините или околу 120 км од Скопје, ќе стигнете во едно од најпознатите села, Галичник. Место, за кое со исконска сила се врзани сите кои се родени или водат потекло од Галичник, горди на своите корени, на неповторливите питоми и сурови убавини, митската сила, мудроста, достоинството и спокојството. Планинското село,…

Повеќе...

Скребатно

Скребатно

Одбележувањето на големите христијански празници и воопшто празнувањето на овие простори е вековна традиција. Главен празник е 28 август, денот кога се слави Голема Богородица. Тогаш доаѓаат сите. И месното население и печалбарите и туристите. На овој ден црквата поделува ручек за околу 10.000 гости. 

Повеќе...
1 2 3