Нови медали и признанија за вината на „Тиквеш“на регионално и светско ниво

Нови медали и признанија за вината на „Тиквеш“на регионално и светско ниво

Врвното црвено вино „Cabernet & Merlot Oak Edition 2017” на винарската визба „Тиквеш“ ja доби специјалната награда „Најдобро на натпреварот“ (Best of Show) на најголемиот регонален вински натпревар „Balkans International Wine Competition 2019“, што по осми пат се одржа во Софија, Бугарија и на кој учествуваа сите поголеми прозводители на вино од земјите на Балканот и пошироко. Покрај ова високо признание, уште дополнителни седум вина од бренд-платформата „Tikveš Chateaux & Domaines“ освоија медали. При тоа,…

Повеќе...

Крената рампата за македонските вина во Хрватска

Крената рампата за македонските вина во Хрватска

  Најзасегнати од овој проблем беа винарските визби кои извезуваат вино во Хрватска. Имено, на истите им беше забрането во било која форма да го рекламираат и промовираат виното се географските називи. Македонските вина ќе можат да се промовираат во Хрватска со нивните географски називи, откако е надминат проблемот кој го предизвикаа одредби од Закон за вино на Хрватска со кои се забрануваше промоција и рекламирање на вината со географско потекло од Македонија. Најзасегнати од…

Повеќе...

Производителите на домашна ракија побараа максимално можно одложување на плаќањето акциза

Производителите на домашна ракија побараа максимално можно одложување на плаќањето акциза

Мора што е можно подолго да се одложи плаќањето на акцизата за домашно произведена ракија, побараа производители од Тиквешко од претставниците на Царината на синоќешната средба во Кавадарци. -Бараме одреден максимален период на одлагање, едукација и припрема. После тој период да се почне со минимален износ и за пет години да се достигне до 30 денари по литар, како што сега предвидува предлог законот. Да не се плаќа однапред акциза пред да се пушта ракијата во…

Повеќе...

Златен медал за врвното црвено вино „Барово“

Златен медал за врвното црвено вино „Барово“

Во конкуренција од над 16.500 вина од целиот sвет Освоени 15 награди и повторно златен медал за врвното црвено вино „Барово“ на најголемиот светски вински натпревар „Decanter“   Скопје, 22.05.2019 –Вината на „Тиквеш“ и ‘тероар’ вината од новата бренд-платформа „Tikves Chateaux&Domaines“забележаа одличен успех на еден од најголемите и највлијателни светски вински натпревари –„Decanter“, кој по 16-ти пат се одржува во Лондон. Врвнотоцрвено ‘тероар’ вино „Барово“од бербата 2016-та и оваа година освои златен медалво конкуренција од…

Повеќе...

Формирано ново здружение на семејни винарии “Тиквешки семејни винарии”

Формирано ново здружение на семејни винарии “Тиквешки семејни винарии”

Уште едно здружение ќе ги штити интересите на лозарите. Се основа здружение “Тиквешки семејни винарии” Триесет производители на вино, ракија и маџун од  тиквешијата  формираа ново здружение “Тиквешки семејни винарии”. На основачкото Собрание беа избрани органите на ова здружение кое во идниот период ќе ги штити интересите не само на семејните  винарии од тиквешијата туку од другите општини Неготино, Демир Капија, Росоман и Градско, информираат од новоформираното Здружение. -Целта на Здружението “Тиквешки семејни винарии” е…

Повеќе...

Винаријата Пуклавец ќе биде вистински амбасадор на фините македонски црвени вина

Винаријата Пуклавец ќе биде вистински амбасадор на фините македонски црвени вина

Дане Јованов е директор на винарската визба Пуклавец лоцирана во околината на Неготино, „бутик“ винарија на познатиот словенечки инвеститор кој во потрага по лозја за квалитетни црвени вински сорти, својата работа ја проширува во македонското виногорје. Како доктор по енологија, со богато образование и професионално искуство во најголемите винарии во државата, своето знаење го вложува во словенечката семејна винарија Пуклавец. Од позиција на експерт, директор, член на управен одбор и главен енолог за црвени вина…

Повеќе...

Винарската визба „Тиквеш“ бележи раст на продажбата на домашниот и странскиот пазар

Винарската визба „Тиквеш“ бележи раст на продажбата на домашниот и странскиот пазар

Винарската визба „Тиквеш“продолжува  продолжува да работи со позитивни резултати и во првиот квартал од оваа година. Во првотото тромесечје од 2019-та година, продадени се над 2,5 милиони литри вино и ракија што е за 12,1% повеќе во споредба со истиот период минатата година. Покрај раст на продажбата на домашниот пазар, продолжува да расте и извозот, при што најзабележителен е порастот на пласманот на пазарот во Бугарија, каде е регистриран раст во првиот квартал од 313,7%,…

Повеќе...

Со квалитетна резидба до поквалитетен род

Со квалитетна резидба до поквалитетен род

Деновиве во Тиквешијата привршуваат активностите со зимската резидба или популарното кроење на лозовите насади. Секој миг од убавото времево последните денови од зимата лозарите го користат за да привршат со резидбата и да ги припремат лозовите насади за новата сезона. Причина повеќе беше и за тимот на Зелена Берза да излезе на терен и да поразговараме со лозарите на терен и да погледнеме како ја извршуваат резидбата. Во семејните лозови насади на Захарчеви имавме шанса…

Повеќе...

Законот за акцизи – „масакр“ или позитивна можност за лозарите

Законот за акцизи – „масакр“ или позитивна можност за лозарите

Голем дел од семејствата во Тиквешко произведуваат домашни ракија и вино. Некои само за сопствени потреби, а други и за продажба. Тие што произведуваат за продавање, обезбедуваат пласман кој како ќе се снајде. Почнувајќи од пазарите во Македонија, па сè до странство, преку некои од возачите кои возат надвор од земјава. Различни се мислењата на индивидуалните производители на вино и ракија околу предлог-законот за акцизите, кој Владата го има доставено до Парламентот. Државата сака да…

Повеќе...

Жени од светската винска  индустрија одлучија – злато и сребро за вината на Далвина на Сакура  натпреварот во Јапонија

Жени од светската винска  индустрија одлучија – злато и сребро за вината на Далвина на Сакура  натпреварот во Јапонија

  Винаријата ,,Далвина’’ зеде учество на реномираниот ,,Сакура натпревар’’ во Токио Јапонија каде со квалитетот на своите  вина,  успеа да го привлече вниманието на стручните лица задолжени за оценување на аромата, вкусот, јачината, мирисот и останатите својства на понудените вина. Станува збор за престижен натпревар кој по 6 пат се одржува во Токио а оценувањето го вршат водечки професионални жени поврзани со  винската индустрија. Тие имат за цел да ги оценат но и да  предложат…

Повеќе...

Успех на македонските винарници на натпревар во Германија

Успех на македонските винарници на натпревар во Германија

На пролетното издание на Mundus Vini во висока конкуренција од 7.200 вина што потекнуваат од 156 вински региони од различни делови на светот, се натпреваруваа и вината на ВВ „Тиквеш”, „Далвина”, „Стоби”, „Бовин”, „Камник” и „Домен Лепово”. Вината на „Далвина” освоија пет златни медали за Hermes Vranec 2015, Dioniz Merlot 2016, Dioniz Vranec 2016, Hermes Cabernet Sauvignon 2015 и Hermes Merlot 2015, како и еден сребрен медал за Dioniz Syrah 2016. Највисоката специјализирана награда ја…

Повеќе...

Десет медали за вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на натпревари во Германија и Сингапур

Десет медали за вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на натпревари во Германија и Сингапур

Нов забележителен успех постигнаа вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на првите два годинешни престижни вински натпревари што се одржуваат во Европа и Азија. На годинешното пролетно оценување на вината во рамки на најголемиот вински натпревар во Германија и еден од најпрестижните во светот – „Мундус Вини“, златни медали освоија пет врвни вина на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“, и тоа: црвените вина „Бела Вода 2016“ и „Александрија Куве“ и „Вранец СС“ од бербата во 2017-та,…

Повеќе...

Лоза која не се прска

Лоза која не се прска

За да се произведе здраво и квалитетно трпезно грозје, особено треба да се обрни внимание при избор на сортата. Винските и трпезни сорти значително се разликуваат по нивните морфолошки и производствени карактеристики. Кај винските сорти приоритет му се дава на производствените карактеристики, а естетскиот изглед е помалку важен, додека кај трпезното грозје на прво место се става изгледот на грозјето и бобиците. Пожелно е трпезните сорти да имаат грозд со средени или големи гроздови со…

Повеќе...

Македонско чудо –  Грозје кое раѓа два пати во годината

Македонско чудо –  Грозје кое раѓа два пати во годината

  Свети Трифун симболично се одбележа по лозовите плантажи низ целата земја. Најинтересно беше закројувањето на зелени ластари кое е вистинска реткост на балканот. Ова македонско чудо се случи во оранжериите на Еко Оаза Самандов во Виница каде во стаклениците од пред неколку години има засадено и винова лоза главно од трпезни сорти. Еден од сопствениците Ѓорги Самандов со погача вино и ножици го закројуваше лозјето кое папки потерало уште пред нова година и сега…

Повеќе...

Традиционално закројување на лозјата во чест на патронот на лозарите Свети Трифун

Традиционално закројување на лозјата во чест на патронот на лозарите Свети Трифун

  Со едно минутно молчење лозарите оддадоа почит кон загинатите во сообраќајката пред почетокот на традиционалното закројување на лозовите плантажи. Годинава сите официјални манифестации во тиквешијата беа откажани но лозарите излегоа по своите лозја за симболично да му оддадат почит на својот патрон заштитник Свети Трифун и да се помолат за родна, квалитетна и година без болести. На семејните лозови плантажи на Спанџови во реонот на тиквешкото езеро помеѓу селата Ресава и Бегниште во организација…

Повеќе...

„Повардарие“ – успешен исчекор во винската приказна

„Повардарие“ – успешен исчекор во винската приказна

Повардарие е единствен пример во земјава каде што до сега се покренати четири предтечајни постапки од страна на доверители и сите се намирени и повлечени, што укажува на намерата да се продолжи со намирување на обврските кон преостанатите доверители, како и со продолжување на деловниот потфат, посочуваат од „Повардарие“. Винарската визба „Повардарие“ од Неготино е најголемиот производител на вино во Македонија и фирма која повеќе од 50 години успешно одговара на потребите и барањата на…

Повеќе...

Државата ќе ги обесштети лозарите за ненаплатеното грозје последните пет години

Државата ќе ги обесштети лозарите за ненаплатеното грозје последните пет години

  Лозарите и Владата се договорија. Протести и блокади за Св Трифун нема да има откако министерот за земјоделство лично дојде во Кавадарци и на градскиот плоштад пред тиквешките лозари соопшти дека е најдена законска можност државата да ги исплати долговите кон лозарите за предаденото грозје а неисплатено за изминатите пет години. Со брза измена на законот за која е договорено уште во понеделник пратениците од тиквешијата да ја поднесат во собранието ќе се создадат…

Повеќе...

Обуки за вински ентузијасти на светски реномираната Лондонска школа за вино и жестоки пијалаци

Обуки за вински ентузијасти на светски реномираната Лондонска школа за вино и жестоки пијалаци

Винарската визба „Тиквеш“ ја доби акредитацијата за организирање обуки на престижната Лондонска школа за вино и жестоки пијалаци – Wine & SpiritsEducation Trust (WSET), најголемиот светски провајдер на обуки во доменот на виното и жестоките пијалаци. Школата „Вински едукатор“ (Wine educator) почнува со работа, а обуките, според највисоките стандарди на едукација во областа, ќе ги изведуваат реномирани искусни предавачи сертифицирани од оваа светски признаена едукаторска организација. Рокот за апликации е во тек и трае до…

Повеќе...

Од што зависи родот на лозовите насади?

Од што зависи родот на лозовите насади?

Ако веќе во јануари имаме млад зачеток во окцата, вистинското прашање е кога тој зачеток почнал да се формира? Прочитајте ги советите од експертите. Знаеме дека на родноста на лозовите насади, влијаеме со резидба, исхрана и постапки на ампелотехника, како што се плевидба, порамнување и слично. Но, знаеме ли дека сите тие постапки влијаат на една единствена работа од која зависи родот на лозовите насади во следната година, а тоа е коефициентот на родност на…

Повеќе...

Повлечен предлогот за стечај во винарската визба “Повардарие”

Повлечен предлогот за стечај во винарската визба “Повардарие”

Основниот суд Велес го повлече предлогот за стечај во винарската визба “Повардарие”, откако неколкумина доверители кои на 20 ноември побарале стечај за винарницата, на 22 овој месец до првостепениот суд поднеле поднесок за повлекување на предлогот за отварање на стечајна постапка. За ова денеска во изјава за МИА информираше Трајче Кулев, претседател на Здружението “Напредни лозари”. -Се разрешува и привремениот стечаен управник. Ние лозарите се надеваме дека сега откако е повлечен предлогот за стечај, винарската…

Повеќе...

Тиквешките лозари најавија мирен простест  за в недела

Тиквешките лозари најавија мирен простест  за в недела

Членовите на Здружението „Напредни лозари“  од Кавадарци најавија мирен протест за в недела 27 јануари со почеток од 11 часот, на плоштадот во Кавадарци.  Како што не информираа од здружението, одлуката за овој протест ја донесоа  синоќа по одржаната средба со министерот за земјоделство Љупчо Николовски и претставници од винарската визба „Повардарие“, „Стефанс винарија“  како и градоначалниците и пратениците од тиквешкиот регион.  Како што велат до сега се одржани повеќе состаноци но проблемот не е…

Повеќе...
1 2 3 14