fbpx
Вести

Асоцијацијата на земјоделци бара измени во законот за земјоделско земјиште

Земјоделците со реакција до надлежните во делот на распределбата на државно земјиште над три хектари. Сметаат дека има пропусти во измените на Законот, во делот на бодувањето, кое досега им носеше бенефит на земјоделците кои аплицираат за земја во својата општина.

asocijacijata na zemjodelci bara izmeni vo zakonot za zemjodelsko zemjishte

 

Околу 90% од парцелите во штипско, велат од Асоцијацијата, кои се огласени за прераспределба се од 4 до 6 хектари. За нив нелогично е земјоделците кои конкурираат за овие површини, а повеќето од нив се и почетници во аграрот, да вработат лице и имаат свој трактор.

Од Асоцијацијата на земјоделци бараат корекција на Законот за земјоделско земјиште. Во распределбата на државно земјиште до 10 хектари приоритет да имаат жителите на општината каде земјиштето се нуди на оглас и за нив да не важи исполнување на условот за вработен и сопствен трактор. Последниот оглас за распределба на 370 хектари државно земјоделско земјиште во штипско беше поништен.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close