Македонско чудо –  Грозје кое раѓа два пати во годината

Македонско чудо –  Грозје кое раѓа два пати во годината

  Свети Трифун симболично се одбележа по лозовите плантажи низ целата земја. Најинтересно беше закројувањето на зелени ластари кое е вистинска реткост на балканот. Ова македонско чудо се случи во оранжериите на Еко Оаза Самандов во Виница каде во стаклениците од пред неколку години има засадено и винова лоза главно од трпезни сорти. Еден од сопствениците Ѓорги Самандов со погача вино и ножици го закројуваше лозјето кое папки потерало уште пред нова година и сега…

Повеќе...

Зголемен откупот на земјоделски производи

Зголемен откупот на земјоделски производи

Во четвртото тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 10,9 отсто во однос на истиот период од претходната година. Како што соопшти Државниот завод за статистика, кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14,1 отсто, додека продажбата на земјоделски производи од сопствено производство бележи раст за 4,6 проценти. Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај житата, индустриските и фуражните растенија,…

Повеќе...

ГОЏИ-БЕРИ ОДГЛЕДУВАЊЕ

ГОЏИ-БЕРИ ОДГЛЕДУВАЊЕ

Растението Гоџи бери потекнува од Тибет од фамилијата Lycium barbarum и се смета за храна и лек за долг живот. Се нарекува уште и „црвен дијамант“ во медицината, „среќна бобинка“, „волчја бобинка“. Се смета за природен лек за ревитализација на општото здравје на организмот. Истражувањата потврдија дека Гоџи плодовите содржат 18 аминокиселини кои се неопходни за организмот, 21 минерал, многу витамини, аминокиселини и останати состојки кои се потребни за зајакнување на имунитетот на организмот, кој…

Повеќе...

Почнале од нула, а денес за нивното сирење слушнале и во Египет

Почнале од нула, а денес за нивното сирење слушнале и во Египет

Ѓоко и Анкица од Далмација се вратиле во Србија, во околината на Панчево и купиле една коза да имаат млеко за себе, пишува српски Курир. Почнале со само една коза, а денес Добриќ имаат цело стадо, и произведуваат повеќе видови сирења. Купувачите доаѓаат кај нив по препорака, и тоа посебно по козји кашкавал. Нивните сирења се продадени во Швајцарија и Египет, но работата воопшто не е лесна.   faktor

Повеќе...

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Николовски: Поддршката за набавка на приплоден добиток ја зголемуваме на 90 милиони денари

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во Прилеп одржа работен состанок со одгледувачите на говеда, каде ги презентираше мерките од годинешните Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. „Особено тука би ја потенцирал мерката за приплоден добиток, којашто оваа година ја зголемуваме за неколку пати. Минатата година имавме предвидено околу 14 милиони денари, оваа година со Програмата за рурален развој, којашто ја донесовме оваа година, оваа мерка за набавка на…

Повеќе...

Традиционално закројување на лозјата во чест на патронот на лозарите Свети Трифун

Традиционално закројување на лозјата во чест на патронот на лозарите Свети Трифун

  Со едно минутно молчење лозарите оддадоа почит кон загинатите во сообраќајката пред почетокот на традиционалното закројување на лозовите плантажи. Годинава сите официјални манифестации во тиквешијата беа откажани но лозарите излегоа по своите лозја за симболично да му оддадат почит на својот патрон заштитник Свети Трифун и да се помолат за родна, квалитетна и година без болести. На семејните лозови плантажи на Спанџови во реонот на тиквешкото езеро помеѓу селата Ресава и Бегниште во организација…

Повеќе...

Со новиот предлог Закон за тутун,производи од тутун и сродни производи до олеснување на административните процедури за тутунопроизводителите

Со новиот предлог Закон за тутун,производи од тутун и сродни производи до олеснување на административните процедури за тутунопроизводителите

Владата на вчерашната седница го утврди Предлог-законот за тутун, производи од тутун и сродни производи и донесе одлука да го достави до Собранието на Република Македонија. Со овој закон се уредуваат производството, откупот, обработката и прометот на необработениот и обработениот тутун, производството и прометот на производите од тутун и сродните производи, како и договарањето на производството и откупот на тутунот, регистарот на откупувачи на тутун, начинот на спроведување на испитот за добивање на лиценца за…

Повеќе...

Во Македонија нема мандарини со пестициди потврдува АХВ

Во Македонија нема мандарини со пестициди потврдува АХВ

Агенцијата за храна и ветеринарство досега нема добиено нотификација дека на пазарот на нашата земја се пласирани не безбедни мандарини, вклучително и мандарини кои се увезуваат од Република Турција. Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат континуирани контроли и на пратките со цитрусно овошје кои се увезуваат во земјава, вклучително и на увозот на мандарини од Република Турција. Во рамки на контролите при увоз и на овој тип овошје, по потреба, се земаат…

Повеќе...

Земјоделците можат да аплицираат за поврат на парите вложени во нови насади

Земјоделците можат да аплицираат за поврат на парите вложени во нови насади

Секој земјоделец, кој од 1 септември до 31 декември минатата година, подигнал нов лозов или овошен насад, ароматични растенија и медоносна флора, ќе може да аплицира да му се вратат дел од вложените средства. Отворениот оглас на Програмата за финансиска поддршка во руралниот развој ги опфаќа и сточарите кои набавиле педигрирани високо стелни јуници, овци и кози од увоз или од признати организации, согласно Законот за сточарство. Апликантите треба да поднесат барање во електронска форма,…

Повеќе...

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Николовски: Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава

Воведуваме мерки за поддршка во земјоделството, со кои ги задржуваме младите во земјава, рече вечерва министерот за земјоделство Љупчо Николовски на трибина во Кавадарци. -Согласно препораките на Европската унија, ќе ја воведеме шемата на млади земјоделци и во програмата за директна поддршка, сите овие мерки кои досега ги збориме се на база на повеќе програми и фондови. Но тоа ќе го направиме и во програмата за субвенции, каде што мерките за младите земјоделци ќе добијат…

Повеќе...

Прекинати преговорите меѓу владата и пазарџиите

Прекинати преговорите меѓу владата и пазарџиите

Пропаднаа преговорите меѓу пазарџиите и власта иако од Владата тврдат дека двете страни се на иста линија. Претставникот на пазарџиите, Маја Стојановска демонстративно го напуштила состанокот. Вели дека нема преговори се додека целосно не се повлече Законот. Ова доаѓа откако Владата вчера го одби предлогот на опозицијата за поништување на Законот. Оттаму велат дека веќе се работи на подобрување на постојното законско решение Тезгаџиите се подготвуваат за генерален штрајк, но се уште немаат донесено официјална…

Повеќе...

Малите сточари бараат повисока цена за млекото

Малите сточари бараат повисока цена за млекото

Според претседателот на Асоцијацијата на земјоделци, Евтим Шаклев, најтешка е состојбата со цената на млекото која се движи од 16 до 22 денара, а може да ја постигнат само големите фармери. -Од 14.000 производители, 11.000 се со по 10 крави, па не може да се натпреваруваат со големите фармери. Затоа добро е и тие дополнително да се стимулираат за да бидат конкурентни на пазарот со млекото. Освен тоа, на одгледувачите им треба и урбанизација на…

Повеќе...

Со добра организација се постигнува се’ , вели Маре од Тополчани прилепско

Со добра организација се постигнува се’ , вели Маре од Тополчани прилепско

Ако некогаш  домашните работи  строго се делеа на машки и женски и кога донесувањето на важни одлуки во  семејството ги носеше мажот,  во поново време состојбата драстично се сменува. Родовата еднаквост се зголемува, а со тоа се зголемува и влијанието на жената во целокупното општествено живеење.  Денешната жена е ставена пред голем  број предизвици кои го сменуваат нејзиниот статус, а со тоа и нејзиното влијание во целокупниот развој на заедницата. Зелена берза за сите нејзини…

Повеќе...

Дванаесет тони ќебапи повлекува Словенија од Полска

Дванаесет тони ќебапи повлекува Словенија од Полска

Словенечката агенција за безбедност на храна нареди повлекување од продажба на 12 тони говедско месо увезено од Полска и подготвено за ќебапи, пишува словенечкиот весник „Вечер“ и наведува дека месо од истата серија е испорачано и до купувачи во Хрватска и Унгарија. Според весникот, станува збор за месо од Полска кое на словенечкиот пазар го дистрибуира компанијата Алебон, а повлекувањето на оваа серија го препорачаа полски надзорни органи. Месо од истата серија е испорачано до…

Повеќе...

НЕ НИ СОНУВАЛ КАДЕ ЖИВОТОТ ЌЕ ГО ОДНЕСЕ: Овој човек одгледува јојоба

НЕ НИ СОНУВАЛ КАДЕ ЖИВОТОТ ЌЕ ГО ОДНЕСЕ: Овој човек одгледува јојоба

Горан Мекиќ од Белград во 1993 година се иселил во Израел. Тој не ни сонувал дека животот ќе го однесе во Израел, ниту дека ќе се занимава со земјоделство. Овој човек се смее и вели дека додека бил во Белград, не ни знаел како изгледа комбајн. Тој живее на југозападот од земјата, на 4.5 км од Појасот Газа, пишува Agroklub. Јојобата се користи во козметичката и фармацевтската индустрија, а има и многу лековити својства. Маслото од…

Повеќе...

КОМПОНЕНТИ НА ИНДЕКСИРАНО-то ОСИГУРУВАЊЕ на остварени приноси од посевивоСН Осигурителен Брокер Битола

КОМПОНЕНТИ НА ИНДЕКСИРАНО-то ОСИГУРУВАЊЕ  на остварени приноси од посевивоСН Осигурителен Брокер Битола

При нашата последна средба Ве запознавме со нашиот нов производ „ИНДЕКСИРАНО ОСИГУРУВАЊЕна остварени приноси од посеви – ИООПП“. Во таа прилика зборувавме за предизвикот кој новиот производ го поставува и кон Вас – клиентите, но и кон самите осигурителни и реосигурителни компании, за да во оваа прилика поблиску Ви ги опишиме основните компоненти на индексираното осигурување. Впрочем, во Македонија, владата активно промовира земјоделско осигурување со тоа што обезбедува субвенции на премиите за осигурување на земјоделските…

Повеќе...

OД ОВА МОЖЕ ДОБРО ДА СЕ ЖИВЕЕ: Цели 25 години сади лековити билки

OД ОВА МОЖЕ ДОБРО ДА СЕ ЖИВЕЕ: Цели 25 години сади лековити билки

Горан Јукиќ од Ваљево повеќе од 25 години се занимава со собирање и одгледување на лековити билки, пишува српски Курир. Вели дека сега има експанзија за здрави намирници, а многу од нив одат за извоз. „Секогаш нешто е во мода, прво беа билки од Јужна Америка, па од Кина, па сега се популарни оние од Русија. Луѓето ќе прочитаат нешто и веднаш доаѓаат да го бараат“, вели Јукиќ. Миодраг Јовановиќ кој живее во околината на Лозница,…

Повеќе...

Франција е првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои ги убиваат пчелите

Франција е првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои ги убиваат пчелите

Франција стана првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои се смета дека ги убиваат пчелите на Земјата. Феноменот наречен колапс на колониите резултира со рекордни бројки мртви пчели во светот, а научниците како виновници за тоа ги посочуваат неоникотиноидните пестициди. ЕУ прва забрана три од пестицидите и тоа: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Сепак, Франција оди чекор понапред и ги забранува и тиаклоприд и ацетамиприд во сите земјоделски активности, вклучувајќи ги…

Повеќе...

Овоштарите се едуцираа како да се справуваат со болеста монилија

Овоштарите се едуцираа како да се справуваат со болеста монилија

Во Делчево денеска се одржа едукативна работилница на тема „Мерки за превенција и сузбивање на штетниот организам „монилија фруктикола“ кај коскестото овошје. Едукативното предавање со овоштарите од Пијанечко-Малешевскиот регион се одржа на иницијатива на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, а присуствуваа претставници на Фитосанитарна управа, Државниот инспекторат за земјоделство, Факултетот за земјоделски науки и храна, како и од Агенцијата за потикнување на развојот на земјоделството. – Целта на трибината е да се потенцира актуелната…

Повеќе...

Платежните агенции на Македонија и Црна Гора ја официјализираа соработката

Платежните агенции на Македонија и Црна Гора ја официјализираа соработката

Вкупно 638 барања за исплата на 6,3 милиони евра од првиот повик за ИПАРД 2 се пристигнати до денеска во Платежната агенција, додека за 148 барања на сметките на земјоделците и на бизнис заедницата се вратени 1,9 милиони евра свеж капитал. Како што соопшти директорот Николче Бабовски пред потпишувањето на Меморандумот за соработка со својот црногорски колега Благота Радуловиќ, на вториот ИПАРД 2 повик, за Мерката 3 (Инвестиции за преработка на земјоделски и рибни производи)…

Повеќе...

ЈАВЕН ПОВИК За користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на локални манифестации во Република Македонија

ЈАВЕН ПОВИК За користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на локални манифестации во Република Македонија

Јавен повик за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на  локални манифестации  во Република Македонија. I. Предмет на јавниот повик           Доставување на предлог за користење на техничка поддршка за организирање и спроведување на локални манифестации  во Република Македонија од областа на земјоделството, руралниот развој, шумарството и водостопанството II. Право на учество во постапката Право на учество на јавниот повик имаат единиците на локалната самоуправа, здруженија од областа на земјоделството, руралниот развој, шумарството и водостопанството…

Повеќе...
1 2 3 210