Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Детектирање на можностите и потребата од развој на руралниот туризам во општина Могила беше тема на дискусија на работниот состанок на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) на Република Македонија, Љупчо Јаневски, инициран од градоначалникот на општината, Јасмина Гулевска. „Можности и услови за развој на туризмот во општина Могила има, но потребна е стратегија за развој и одржливост на руралниот туризам. Општината има потреба од соработка со повисоки инстанци и институции…

Повеќе...

Македонија без стратегија за рурален туризам

Македонија без стратегија за рурален туризам

Селски, зелен, еко, алтернативен, етно, агро,… Сите овие термини се „во игра“ кога некој во Македонија зборува за рурален туризам. Земјава, на национално ниво, се уште нема единствен став или официјална дефиниција – што е рурален туризам и кои се неговите карактеристики. Секторот е во почетна фаза од развојот и од економски аспект дава т.н. мек ефект. Допрва се очекуваат зголемен број гости, повеќе рурални туристички производи и отворање нови бизниси. Стратегија нема, а онаа што…

Повеќе...

Врвот Лисец на Плачковица е новиот адут за развој на туризмот во Виница

Врвот Лисец на Плачковица е новиот адут за развој на туризмот во Виница

Промоцијата и унапредување на природните вредности на врвот Лисец на Плачковица е еден од адутите на општина Виница за развој планинскиот туризам. Главен приоритет на локалната самоуправа е да се создадат инфраструктурни услови, а подоцна да се направи и урбанизирање на десетина хектари што би се понудиле како парцели за изградба на викенд куќи и угостителски објекти. – Сстанува збор за се уште непознат и недоволно откриен планински потенцијал што го нуди Плачковица, поради што…

Повеќе...

За последните три години пропаднаа пет милиони денари државна поддршка на руралниот туризам

За последните три години пропаднаа пет милиони денари државна поддршка на руралниот туризам

Само пет отсто од националните и локалните тур-оператори го промовираат руралниот туризам и нудат посети и сместувања во рурални средини низ Македонија, а сопственците на капацитети се снаоѓаат како знаат кога станува збор за привлекување туристи бидејќи организирана понуда нема, покажува најновото истражување на Рурална коалиција. Како што беше речено на денешниот настан на кој беа промовирани резултатите од истражувањето, преку 96 отсто од сопствениците на капацитети во руралните средини не знаат дека имало стратегија…

Повеќе...

На располагање нови 20 милиони денари за агро – секторот преку Програмата за Рурален Развој на земјоделството

На располагање нови 20 милиони денари за агро – секторот преку Програмата за Рурален Развој на земјоделството

Од денеска до 21- ви август земјоделците ќе може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка од Програмата за рурален развој преку Мерката 121.4 „Набавка на систем за наводнување капка по капка, конструкција на бунари, и други зафати на површинска вода. “ Со оваа Мерка, на располагање се 20 милиони денари, а со овие средства земјоделските стопанства ќе може да набават систем за наводнување капка по капка, да направат конструкција на бунари и други зафати…

Повеќе...

ЛАГ од Старо Нагоричане доби решение за регистрација

ЛАГ од Старо Нагоричане доби решение за регистрација

„Абер 2015“, со седиште во општина Старо Нагоричане, е една од 13-те локални акциски групи (ЛАГ) кои добија решенија за регистрација од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Оваа локална акциска група е формирана во 2015 година во рамки на проект во кој беа вклучени американската и швајцарската амбасада, а ќе делува во руралните средини на Куманово, Старо Нагоричане и Липково, информира претседателот Дејан Ѓорѓиевски. ЛАГ ја формираа НУ Музеј на Куманово, општините Куманово, и…

Повеќе...

Росоман ќе добие центар за туризам

Росоман ќе добие центар за туризам

Формирање центар за туризам и македонско-грчки кластер, се само дел од активностите предвидени со проектот за прекугранична соработка со Грција што го реализираат фондацијата „Тиквешки вински пат“ и општината Росоман. Во рамки на проектот вреден над 500 илјади евра, од кои над 200 илјади за Росоман, треба да се реализира и промотивна туристичка тура низ Македонија и Грција за новинари и тур-оператори, насловена „Земја на виното”. Според извршната директорка на „Тиквешки вински пат” Виолета Јанкова,…

Повеќе...

Папрадиште

Папрадиште

Во областа Азот во западната страна на велешката околија, сместено на 1.000 метри надморска височина, каде што орлите се гнездат под врвот Солунска Глава, на падините на планината Јакупица се наоѓа мијачкиот „остров“ во централна Македонија – селото Папрадиште.

Повеќе...

ГАЛИЧНИК

ГАЛИЧНИК

  „Ако Охрид е бисер, Галичник е дијамантот на Македонија.“ – Нове Франговски, сликар. Aко скршнете од патот накај Маврово, на 15 км нагоре по кривините или околу 120 км од Скопје, ќе стигнете во едно од најпознатите села, Галичник. Место, за кое со исконска сила се врзани сите кои се родени или водат потекло од Галичник, горди на своите корени, на неповторливите питоми и сурови убавини, митската сила, мудроста, достоинството и спокојството. Планинското село,…

Повеќе...

Скребатно

Скребатно

Одбележувањето на големите христијански празници и воопшто празнувањето на овие простори е вековна традиција. Главен празник е 28 август, денот кога се слави Голема Богородица. Тогаш доаѓаат сите. И месното население и печалбарите и туристите. На овој ден црквата поделува ручек за околу 10.000 гости. 

Повеќе...

Рајчица

Рајчица

Манастирот во с. Рајчица, посветен на „Св. Георгиј Победоносец“, бил толку прекрасен и убав што го нарекувале и „Дворецот на св. Георгиј“. Во минатото овој манастир функционирал како економски дел на Бигорскиот манастир, поточно бил негов составен дел, а за богатството на манастирот говори и податокот дека на местото на денешното Дебарско Езеро порано имало река и пат и манастирот всушност бил издигнат над патот, а надолу под него се простирале големи насади со лозја.

Повеќе...

Зовиќ

Зовиќ

Камениот мост претавува камен лаков мост кој ја премостува Градешка Река во непосредна близина на мариовското село Зовиќ. Се смета за едно од најубавите архитектонски зданија во Мариовскиот крај.  Под мостот на една висока карпа е насликан светецот Свети Ѓорѓи, кој е еден вид на остаток од црквичето кое постоело таму.

Повеќе...

Македонските села имаат голем потенцијал за развој на руралниот туризам

Македонските села имаат голем потенцијал за развој на руралниот туризам

Освен Скопје и селата имаат голем потенцијал за развој на туризмот. Од канцеларијата на регионалниот центар за животна средина велат дека спроведување на одржлив туризам во руралните подрачја е можен, а со него се постигнуваат низа позитивни ефекти.   алфа.тв

Повеќе...

Подобри политики за рурален развој

Подобри политики за рурален развој

Заедно до подобри политики за рурален развој“ е насловот на денешната средба што ја организира проектот „Национален рурален парламент како глас на руралното население – НРП“, наменета за граѓанските организации од Југоисточниот плански регион кои активно работат на полето на руралниот развој. Ова е втора од вкупно планираните осум средби кои треба да се одржат во периодот мај/јуни во секој од планските региони на Македонија за да се идентификуваат активните граѓански организации и да добијат можност…

Повеќе...

Туристи од Словачка во посета на Мариово

Туристи од Словачка во посета на Мариово

Дваесетчлена група туристи од градот Мартин од Словачка, вљубеници во „off road” авантурите денеска со осум џипови ја посетија општина Новаци, каде остварија средба со градоначалникот Лазар Kотевски. Дваесетчлена група туристи од градот Мартин од Словачка, вљубеници во „off road” авантурите денеска со осум џипови ја посетија општина Новаци, каде остварија средба со градоначалникот Лазар Kотевски. – Гостувањето на туристите од Словачка во Новаци и Мариово е резултат на брзо препознавање на нашата понуда за…

Повеќе...

Ќе се заштитува архитектурата на црквата во манастирот Трескавец

Ќе се заштитува архитектурата на црквата во манастирот Трескавец

Откако минатата година не пронајде изведувач, Заводот и музеј-Прилеп денеска повторно објави оглас за пронаоѓање на компанија што ќе ги преземе мерките за заштита на архитектурата на црквата, трпезаријата и магерницата од манастирот Успение на Пресвета Богородица во Трескавец, Прилепско. Реализацијата на овој проект се одолговлекува неколку години наназад, а државните власти од пред извесен период го прогласија манастирот Трескавец за културно наследство во опасност. За заштита на архитектурата на непроценливиот комплекс ќе бидат издвоени…

Повеќе...

За развој на селскиот туризам во Македонија, државата обезбеди 2,5 милиони денари

За развој на селскиот туризам во Македонија, државата обезбеди 2,5 милиони денари

Право на учество на овој јавен повик за добивање субвенции имаат сите физички лица кои вршат угостителска дејност во автентични традиционални услови, при што ќе се обезбеди кофинансирање до 60% од докажаните трошоци, но не повеќе од 200.000 денари Државата планира во Македонија да го форсира развојот на традиционалниот популарно наречен селски туризам по примерот на земјите од регионот. Токму затоа Министерството за економија, согласно програмата за развој на туризмот годинава планира да го субвенционира…

Повеќе...

Општините Новаци и Алмопија ќе го развиваат туризмот со пари од ЕУ

Општините Новаци и Алмопија ќе го развиваат туризмот со пари од ЕУ

Завршната конференција на проектот „Жива историја – живо наследство“ ќе биде организирана во општинската сала на Општина Новаци, утре во 12 часот. Проектот, кој чини 293.036 евра, е финансиран од Европската Унија во рамките на Програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Грција. Целта на овој проект е да се зајакне соработката помеѓу општината Новаци и грчката општина Алмопија, за да се промовираат и да се заштитат природното и културното наследство на оваа прекуграничната област. За…

Повеќе...

„Македонско село“ – магнет за домашните гости и странските туристи

„Македонско село“ – магнет за домашните гости и странските туристи

Македонија во мало на 12.000 м2. Цела нејзина историја, традиција и архитектура испреплетена со стари занаети, народни носии, сувенири и култура. Комплексот Македонско село е лоциран во прекрасната природа на планината Водно, кој освен одмор, чист планински воздух и прекрасен поглед кон Скопје на посетителите им нуди врвна услуга и незаборавно искуство. Покрај капацитетот за 100 гости односно 49 соби и неколку ресторани во овој зимски период на посетителите, комплексот им нуди можност да уживаат…

Повеќе...

Куратица лидер во развојот на руралниот туризам

Куратица лидер во развојот на руралниот туризам

Македонските села магнет за туристите. Во охридскиот регион лидер во развојот на руралниот туризам е селото Куратица каде туристите уживаат во органската локална храна, чистиот воздух и живописната природа. Ова село веќе им е познато на холандските туристи кои во лето одат таму на организирано сафари со магариња. Месната заедница на ова село се труди да привлече гости и во зимскиот период. Претседателот на месната заедница вели дека потребно е и мештаните да се вклучат…

Повеќе...
1 2 3 4