Како до пласман на eвропскиот пазар?

Како до пласман на eвропскиот пазар?

    Што се случува со житата низ полињата во земјава, во која фенофаза се наоѓаат, какви агротехнички мерки досега се преземени по региони и локалитети? Дали има појава на Zabrus tenebrioides, каде е, во колкав обем е, со кои средства се преземени мерки за негово сузбивање? До каде е резидбата со овошните култури ширум земјата, дали и со кои средства е преземена нивна зимска заштита? До каде се сличните агротехнички мерки во лозарството? Во…

Повеќе...

ЈП „Пазари“ Битола ќе произведува електрична  енергија

ЈП „Пазари“ Битола ќе произведува електрична  енергија

ЈП„Пазари“ Битола е првото јавно претпријатие  од Битола што ќе произведува електрична енергија за свои потреби. По донесената одлука од страна на Советот на Општина Битола, со која ЈП „Пазари“ ја проширува својата дејност, се изврши измена и дополнување на Статутот на претпријатието, со што за сопствени потреби ќе може да произведува струја. Според добиениот идеен проект ЈП „Пазари“ ќе може да започне постапка за поставување на фотоволтаичен систем, што подразбира инсталирање на фотоволтаични панели…

Повеќе...

Каков вкус има пилешкото месо произведено во лабораторија?

Каков вкус има пилешкото месо произведено во лабораторија?

  Пилешките нагети обично имаат прилично лоша репутација – најчесто немате поим со какво месо се полнети, многу е веројатно дека содржат адитиви, а доколку не ви сметаат овие работи, тогаш можеби ќе ви смета тоа што за да се направат, некое животно мора да биде убиено. Но, овој нагет не е обичен бидејќи неговото месо беше „израснато“ во лабораторија. Тоа што овој пилешки нагет е производ на лабораториска работа не значи дека тој е…

Повеќе...

АХВ – започнува кампања за бесплатно чипирање на домашни миленици

АХВ – започнува кампања за бесплатно чипирање на домашни миленици

Директорот на Агенција за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, утре, среда, 20.03.2019 година, во 10.30 часот, во Влада на Република Северна Македонија, ќе даде изјава за медиумите за реализација на кампањата за бесплатно микрочипирање на домашните миленици. Покануваме новинари, сниматели и фоторепортери да го проследат настанот          

Повеќе...

Најуспешните брендови во светот се Кока Кола, Пепси и Нескафе…

Најуспешните брендови во светот се Кока Кола, Пепси и Нескафе…

Според агенцијата Евромонитор, која правела студија за предводници во листата на 100 најуспешни брендови во светот, во однос на вредноста на продажбата, Кока Кола, Пепси и Нескафе биле на првото место. Според продажбата, Кока Кола е на првото место, а на второто место се наоѓа негвиот конкурент, Пепси. После нив следува Нескафе на листата на најуспешни светски брендови. Според оваа студија, продажбата на вое брендови била најголема во Азија. Студијата на Евромонитор анализира осум категории на производи на…

Повеќе...

Најнови модели на прскалки и ѓубрерастурачи „Amazone“

Најнови модели на прскалки и ѓубрерастурачи „Amazone“

Во екот на сезоната на  прихрана и заштита во земјоделското производство  производителите на земјоделска опрема  ги понудија своите последни достигнувања. „Amazone“ ги понуди своите модели на машини. Опремени со најнова компјутерска опрема што на земјоделецот не само што му ја олеснува работата туку и штеди на време и пари.

Повеќе...

Објавен повик за формирање ЛАГ-ови

Објавен повик за формирање ЛАГ-ови

Објавен е јавен повик за поддршка на воспоставување локални акциски групи (ЛАГ-ови) и креирање стратегии за локален развој на руралните средини. Како што соопштија денеска министерот за земјоделство Љупчо Николовски и директорот на Платежната агенција Николче Бабовски, поддршката е проектирана на вкупно 14 милиони денари, а корисници можат да бидат само локалните акциски групи. Притоа, за секоја се планирани по максимум 800.000 денари. Средствата се за обезбедување соодветна инфраструктура, објекти, простории и опрема за работа,…

Повеќе...

Македонскиот живинарски сектор напредува преку соработка

Македонскиот живинарски сектор напредува преку соработка

  Со оглед на растечката домашна побарувачка за висококвалитетно, свежо живинско месо, земјата би можела – со добра јавно-приватна соработка, таргетирани инвестиции и унапредување на вештините на фармерите – да го зголеми пласманот на живинско месо од домашно производство, а со тоа да се подобри благосостојбата на семејните живинарски стопанства  и да се креираат можности за вработување на млади луѓе.   За да се адресираат овие прашања, ФАО и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство…

Повеќе...

Пивски квасец за поголема млечност

Пивски квасец за поголема млечност

Тој се користи во исхраната на свињи за тов, расни маторици, исхрана на телиња, молзни крави, во живинарството, одгледувањето животни за добивање скапоцено крзно. Кај сите нив се забележани резултати во зголемување на квалитетот и прирастот, намалување на времето на товот, продукцијата и квалитетот на млеко, како и квалитетот на крзно. Важно е да се знае дека квасецот треба да се смета како важен модулатор во дигестивната активност, со што ја подобрува конверзијата на храната,…

Повеќе...

Ограда за физичка и психичка заштита на животните

Ограда за физичка и психичка заштита на животните

Најчесто поставуваното прашање во врска со електричната ограда е „кога да започнете со нејзино користење?“. Кога ја избирате оградата која ги задоволува потребите за Вашиот имот и Вашите потреби, колку повеќе знаете пред да започнете со нејзиното користење, толку поедноставно и поисплатливо ќе Ви биде нејзиното поставување. Постојат два основни вида на електрична ограда: статична и подвижна, како и три начини за нејзино напојување со струја: класично, на батерии и на соларна енергија. Статичната ограда…

Повеќе...

Мариовска дива круша горница

Мариовска дива круша горница

  Дивата крушка претставува листопадно дрво кое што има масивно стебло и  кое на нашите простори се појавува исклучиво како самоникло растение. Цутењето обично трае во периодот од април до мај и цутот на секое поединечно стебло се задржува околу десетина до петнаесет денови. Нејзините плодови се многу помали од благородните сорти на круши но се со сличен  облик и имаат топчеста форма.   Поради тоа што е многу отпорна на мраз или пак суша…

Повеќе...

Загрижувачки сознанија на Царина за квалитетот на режаниот тутун на пазарите: Граѓаните се „трујат“

Загрижувачки сознанија на Царина за квалитетот на режаниот тутун на пазарите: Граѓаните се „трујат“

На пазарите се продава режан тутун со параметри кои се неколкукратно над дозволените и се штетни по здравјето на граѓаните кои ги конзумираат. До вакви сознанија стасале претставниците од Царинската управа по анализи на квалитетот и составот на режаниот тутун кој нелегално се продава на пазарите. Моментно посебно работно тело во кое членуваат и претставници на тутунските компании работи на елиминирање на нелегалната трговија со тутун и тутунски производи. Од Царината за Фактор велат дека…

Повеќе...

Нема проблеми со извозот на овошје и зеленчук во Русија

Нема проблеми со извозот на овошје и зеленчук во Русија

Нема застој во извозот на овошје и зеленчук од земјава за Русија. Сите шлепери кои биле на пат кон Русија ги поминале граничните и царинските формалности без проблеми а не се очекуваат никакви проблеми ниту за идните пратки кои ќе се испраќаат за рускиот пазар. Првичното предупредување дошло од компанија од Русија која соработува со компанија од Македонија која само предупредила дека доколку пратката заради различното име на државата во декларациите на производите и на…

Повеќе...

Kонсултативна работилница за развој на “зелен” и конкурентен бројлерски подсектор

Kонсултативна работилница за развој на “зелен” и конкурентен бројлерски подсектор

Во вторник, 19 март, 2019 година, со почеток во 10:30 часот, во хотелот Гарденија во Велес ќе се одржи дводневна работилница чијашто цел е поставување на рамката за петгодишна, акциски ориентирана, Стратегија за развој на македонскиот подсектор за бројлери, во консултација со сите клучни чинители во секторот живинарство.   Работилницата ја организираат ФАО и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во рамки на тековниот проект на ФАО чијашто цел е да се направи подсекторот на…

Повеќе...

Пролетта е период на нови калеми и подигнување овошни насади

Пролетта е период на нови калеми и подигнување овошни насади

Пролетта е најпогоден период за подигнување на нови овошни насади. За таа цел една од најважните работи на кои треба да се побрне посебно внимание е сдниопт материјал.  Кога се располага со квалитетни садници и доколку се запазени сите потребни агротехнички мерки, земјоделецот може да се надева на квалитетно и рентабилно производство. Периодот од средината на март па до средината на месец април е погоден за калемење и создавање на материјали за садење. Деновиве ја…

Повеќе...

Потрошувачите ќе знаат колку вода има во месото и дали е свежо или замрзнато

Потрошувачите ќе знаат колку вода има во месото и дали е свежо или замрзнато

Потрошувачите ќе знаат колку вода има во месото, од каде е месото, дали е свежо или замрзнато, содржината на протеини … Сето ова треба да го има на новите декларации на месото кои ќе се изработат согласно новиот „Правилник за барањата во однос на квалитетот на мелено месо, подготовки од месо и производи од месо„ кој ќе стапи на сила од 1 мај годинава. Сето ова, како што појасни директорот на Агенцијата за храна и…

Повеќе...

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018, постигната просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм

Заврши откупот на тутунот од реколтата 2018. Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, откупени се над 25,2 милиони киограми тутун по просечна откупна цена од 214,24 денари за килограм. Од страна откупните компании кон тутунопроизводителите се исплатени над 5,3 милјарди денари денари или 98,24 отсто од откупениот тутун. Од ДИЗ посочуваат дека откупот на тутун заврши во рамки на законскиот рок односно заклучно со 15 март 2019 година и се одвиваше непречено. Во подрачните…

Повеќе...

Интернетот на земјоделците може да им помогне да ги зголемат приносите и приходите

Интернетот на земјоделците може да им помогне да ги зголемат приносите и приходите

  Земјоделци многу слабо ги користат информациите од интернет за да дојдат до поголема заработувачка, поголема конкурентност и да ги намалат трошоците во работењето. Како главна причина за тоа е фактот што македонските ниви ги обработуваат земјоделци, чија просечна старост е 57 или 58 години, а младите не се заинтересирани да се занимаваат со земјоделство. И агроекспертите сметаат дека покрај земјоделските машини и алати за успешно и квалитетно производство земјоделците треба да ги користат и…

Повеќе...

„Агроунија“ 30 години во служба на развојот на македонското земјоделство

„Агроунија“ 30 години во служба на развојот на македонското земјоделство

“Агроунија” ДООЕЛ ОГНЕН Скопје е производно-трговско претпријатие во приватна сопственост, основано од страна на инж. агр. Огнен Оровчанец во 1989 година во Скопје, Република Македонија. Визијата во времето на основањето била да се создадат услови за научно- истражувачка активност и продолжување на селекционата работа – создавањето на нови сорти пченици и нивно одржување, која била започната од Илија Оровчанец, доктор на земјоделски науки и основоположник на селекцијата во Република Македонија, организирање на земјоделско производство и…

Повеќе...

Сушата ќе го изгори приносот од пченица

Сушата ќе го изгори приносот од пченица

Драстично помал принос од пченицата може да се очекуваат оваа година поради сушата што ја зафати нашата земја изминатата есен. Намалување на приносот се очекува и во соседна Србија од каде што доаѓаат најголем дел од увезеното брашно и продукти од пченицата во Македонија, но и во другите соседни земји. Упатените велат дека ваквите најави ќе се одразат и на цената на пченицата, па очекувано е годинава да има нов бран поскапувања на лебот и…

Повеќе...

На пазарите одамна го нема доматот по кој сите ја препознаваа Македонија

На пазарите одамна го нема доматот по кој сите ја препознаваа Македонија

Граѓаните се разочарани, бидејќи на пазарите одамна го нема доматот по кој сите ја препознаваа Македонија. И покрај тоа што на нашиот пазар нема ГМО домати, сепак и оние што ги има се за никаде На пазарот понудата на домати е разновидна со различна боја и големина. Доматите ги има буквално во сите нијанси на црвена, меѓутоа внатрешноста на сите им е иста, зелена со жили. И покрај тврдењата дека кај нас нема ГМО домати,…

Повеќе...
1 2 3 4 219