fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

„Правдата не треба да биде само за едната страна, туку за двете“ Еленор Рузвелт-жена за восхит

Рубрика семе на мудроста-личности кои не инспирираат

Ана Еленор Рузвелт (11 октомври 1884 – 7 ноември 1962) била Првата Дама на САД, 1933-1945. Таа ја поддржала Њу Дил политиката на нејзиниот сопруг, Франклин Делано Рузвелт, и станала поборник за граѓански права. По смртта на нејзиниот сопруг во 1945 година, Рузвелт продолжи да биде меѓународна авторка, говорничка, политичарка, и активистка за Њу Дил коалиција. Таа работеше на подобрување на статусот на вработените жени, и покрај тоа што се спротивставуваше на амандманот за еднакви права, бидејќи таа веруваше дека тоа негативно ќе влијае на жените.

Во 1940 година, Рузвелт беше еден од соосновачите на “Freedom House” и го поддржа формирањето на Обединетите нации. Рузвелт ја основа асоцијацијата на ОН на САД во 1943 за да обезбеди поддршка за формирањето на ОН. Во нејзиното време во Обединетите нации таа претседаваше со комисијата, која подготви и усвои Универзалната декларација за човекови права. Претседателот Труман ја нарече „Првата дама на светот“ во чест на нејзините достигнувања за човековите права.

Активна во политиката во остатокот од својот живот, Рузвелт претседаваше во администрацијата на преседан комитетот на Џон Ф. Кенеди која помогна да започне вториот бран на феминизам, на претседателската Комисија за статусот на жените. Во 1999 година, таа беше рангирана во првите десет на листата на Галуп помеѓу луѓето на кои најмногу им се восхитуваат во 20 век.

Всушност Еленор Рузвелт ја смени перцепцијата за Првата жена на САД поради нејзиниот политички и дипломатски активизам. Додека Белата Куќа беше сведок на многу незаинтересирани први дами, таа беше жена која секогаш се обидуваше да им помогне на оние кои имаа потреба од тоа. Всушност, таа повеќе се памети поради нејзината улога како дипломат или политичар, отколку како Прва дама. На тој начин, го доби вниманието, но и поддршката од јавноста.

Рузвелт добила 48 почесни дипломи за време на нејзиниот живот и била првата прва дама на САД која успеа да добие почесно членство во Алфа Капа Алфа Sorority Incorporated, првиот и најстар женски клуб во колеџ во светот за афро-американските жени.

 

 

Слични написи

Back to top button
Close