ЕУ ги заострува контролите во прехрамбената индустрија
Европската унија во средата ги заостри контролите на производите од прехрамбената индустрија во Европа со усвојување на законот со кој би требало да се спречи појава на скандал, сличен на оној со коњското месо.
„Храната во Европа мора да биде со нулта ризик и безбедна“, изјави пратеничката во Европскиот парламент Карин Каденбек од Австрија која го претстави законот во текот на седницата на ЕП во Стразбур, пренесува агенцијата Франс прес.
Потрошувачите мораат да бидат поштедени од измамите, како што тоа беше случај во скландалот со коњското месо, дури и ако тие директно не му штетат на здравјето на човекот, додаде таа.
Новиот закон, кој веќе го одобрија 28 земји членки, има за цел да го унапреди следењето на безбедноста на храната, борбата против измами и да се поврати довербата во интегритетот на ланците за храна.
Усвоените мерки, преложени за прв пат во мај 2013 година, подразбираат посторги инспекции и казни за компаниите за кои ќе се утврди дека намерно ги измамиле потрошувачите.
Освен тоа, од националните власти ќе биде побарано повнимателно да ја контролираат прехрамбената индустрија и да спроведат ненајавени контроли за содржината и стандардите.
Милиони Европејци во 2013 година беа шокирани дека е долга листата со артикли во продавниците означени како свинско или говедско месо, а всушност станувало збор за коњско месо, по што, мноштво производи беа повлечени од продажбата.