вестиСовети

Фолија со 7 адитиви

(Oвој напис е објавен на: ноември 1, 2018)

Обично еден од најголемите проблеми на  раноградинарските производители е моментот кога треба да се одлучат за избор на фолија за своите пластеници.

Обично секогаш се базираат на поефтина цена и времетраењето на фолијата .Купуваат фолија која е произведена  во Германија Турција Франција Словенија и така натаму без да прашат за кое климатско подрачје е направена истата .Така на пример Фолија направена за Македонија со икс сончеви денови различен УВ фактор ,брзина на ветровите неможе да се користи во Нигерија на прмер каде сите климатски услови се дијаметрално спротивни од нашите ,ниту пак обратно .

Тоа е голема грешка зошто сведоци сме на големи климатски промени кои допринесуваат  во многу сегменти посебно за производство на храна да мора да се вклучи науката.

Порано нашиот земјоделец во производството на земјоделски култури  немаше толку голема потреба од употреба на разни хемикалии и додатоци во производниот процес.

Денес е готово незамисливо да се произведува без употреба на хемиски препарати и прихрана на почвата. А производството на раноградинарски култури на отворено може да се каже дека игра на среќа , готово секогаш се наоѓа некој фактор како премногу штетни  инсекти, горење на плодовите,  град и др.

Затоа во последната декада во производство на термофилна полиетиленска  фолија се вклучени науката и техниката, агрономи, инженери, хемичари  и др кои со додавање на адитиви во значителна мера го заштитуваат растението и допринесуваат за здрави и еднолични плодови.

 

1.Така адитивот ЛД (светлосен дифузер) ја распространува светлината и не дозволува сончевите зраци да одат дирекно на плодот и да прават изгоретини .

2.Адитивот   ИР (инфра ред) ја апсорбираат радијацијата на инфра ред зраците и допринесуваат ноќните температури да се задржат и до 4 степени повисоки во споредба со фолијата која го нема тој адитив, а земјоделците многу добро знаат колку многу значи 4 степени повеке за време на ноќта.

3.Адитивот АД (анти дрип ) против капење на кондензираната вода која се појавува на фолијата се користи да се спречат капките кондензирани да паѓаат директно на растенијата и тие се лизгаат по површината на фолијата и се цедат на крај на кај олукот.

Доколку го нема тој адитив се намалува  трансмисијата на сончеви зраци и од 15% до 30% а и спречува капење на ладната роса врз листовите кои се со повисока температура со што се намалува ризикот за појава на заболувања на листот.

4.Адитивот АФ ( анти фог против магла ), како би се спречила појавата на  магла особено во раните утрински часови со изгревот на сонцето  и касно на вечер со залезот на сонцето, развиен е систем  против магла која е опасна, затоа што не дозволува сончевите зраци да дојдат до растението со што ја намалува температурата во пластеникот.

5 Адитивот ЕВА (гума ) е всушност фолија збогатена со додатоци на гума која дава еластичност трајност и заштита од временските неприлики.

6.Адитивот АБ (анти бактериски ) спречува појава на бактерии   и ги штити растенијата од зарази.

7 Адитивот СР (сулфур резист) ја прави фолијата отпорна на хемикалии.Знаеме дека производството денес без упутреба на хемиски ѓубрива е незамисливо.Повеќето од губривата се направени на база на сулфур и при нивното  користење доага до испарување на истите кои се најголеми уништувачи на фолијата. Значи со адитивот СР всушност не се штитат растенијата туку векот  на траење на фолијата.

8.И најважниот адитив е УВ стабилизаторот кој дава стабилност на фолијата , тој  ги одбива штетните УВ зрачења и допринесува на здрави растенија.

И на крај мораме да напоменаме дека еден од најголемите противници на тремофилната фолија е рѓата која се појавува на металната конструкција . За неа нема сеуште пронајдено адитиви па затоа се препорачува користење на поцинкувани цевки или пак цевките да бидат исфарбани по можност бели да не ги привлекуват сончевите зраци кои ја загреваат конструкцијата и допринесуваат на намалување на векот на траење на фолијата.

Да напоменеме дека термофилната фолија ТАПАН ПЛАСТИК ги содржи сите овие адитиви е правена за подрачјето на Југоисточна Европа  и се стреми да биде партнер на земјоделците кои во последните години минуваат низ тежок период.

Атанас Дрварев

Грин хаус трејд  претставник на ТАПАН пластик  075 362 770

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close