fbpx
Без категоријаРурален туризам

Големите манастири „Метеори“ – Грција

Метеорите се таканаречени „карпи во воздухот“ или „горе во небото“, едни од најголемите православни комплекси во Грција.

Шесте манастири се изградени на природни столбови од песочен камен, а се наоѓаат во близина на планината Пинд во централна Грција.

golemite manastiri meteori grcija

 

Околината на овие столбови била населена уште пред 50000 години, а некаде во 9 век, една група на монаси се преселила на древните столбови.

Монасите првин живееле со дупките во карпите, а подоцна некаде околу 12 век почнале да се градат манастирите.

image-9c9b906e3c9b2ae8e7990df9bb07ced206afb961f7ace8e5b9471ffdfa7c29ce-V

Просечната висина на карпите е 313 метри, и до горе се стигнува само со помош на кошници и систем од јажиња.

Денес од шесте манастири, пет се машки а еден е женски манастир, и дел од тие служат како туристичка атракција.

image-c6e88b3b41b16cf48b3a3c217645c01a615db3808c8d4e2b03c6898596caaef3-V

Овие манастири се многу популарни за туристите, а овде е сниман и дел од филм со Џејмс Бонд.

image-29ff8914a23c743a2a9ab260c41d8906c632c5f278bc7944b5373887b6bccc7c-V

image-44503ffc5e49751e55f3f60d74b882928746a2aae690439e7026caf94b032662-V

image-700793aa24391c2ceb6d718a651fede690bf67a6745ccc85e521c232cc426676-V

image-3820223a4e70b1b467008a21f5dad7017a3b347e681e96ea302cdd1ff5ab84e4-V

image-4585b4628dc5283f67ff9ad84de64da0789150593bace153d65f7e7fff7ddc95-V

image-10dcf0c623970991e2a0b3da470e75466a47a188a3649cc8ece4a850124c565f-V

image-8802db49d669655ef8a0a82157798ebe65d1d9e5735b02f943e68539f86f52cb-V

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close