fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Хоџа беше гостин на годишното собрание на Сојузот на одгледувачи на овци „Модерен овчар“

Годишното собрание на Сојузот на одгледувачи на овци „Модерен овчар“, денеска се одржа по трет пат, во присуство на членовите на Сојузот и претставници на МЗШВ, АХВ и АФПЗРР.

Годишното собрание на Сојузот на одгледувачи на овци „Модерен овчар“, денеска се одржа по трет пат, во присуство на членовите на Сојузот и претставници на МЗШВ, АХВ и АФПЗРР.
Развојот на овчарството е една од нашите цели која е дефинирана и во Националната стратегија за земјоделство и рурален развој. Условите за одгледување на овци на нашата територија се изложени на ризик поради климатските промени кои влијаат на квалитетот на пасиштата. Особено е силно влијанието на сушата која последниве години е се почеста. Во таа насока, потребно е и условите за овчарство да се адаптираат кон новите климатски промени со цел да се заштити овчарството кое е наша стратешка сточарска гранка, објавија од МЗШВ.
Годишното собрание на Сојузот на одгледувачи на овци „Модерен овчар“, денеска се одржа по трет пат, во присуство на членовите на Сојузот и претставници на МЗШВ, АХВ и АФПЗРР.
Развојот на овчарството е една од нашите цели која е дефинирана и во Националната стратегија за земјоделство и рурален развој. Условите за одгледување на овци на нашата територија се изложени на ризик поради климатските промени кои влијаат на квалитетот на пасиштата. Особено е силно влијанието на сушата која последниве години е се почеста. Во таа насока, потребно е и условите за овчарство да се адаптираат кон новите климатски промени со цел да се заштити овчарството кое е наша стратешка сточарска гранка.
Тема на денешното годишно Собрание беа и Законот за земјиште, Законот за пасишта, субвенционирањето и можностите за меѓународна соработка со соседните држави.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close