fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Капината во Србија достигна – 200 динари за килограм

И капината ги доживеа своите пет минути, како што минуваат деновите, очекуваме дека ќе чини околу 300 динари за килограм, рече Добривоје Радовиќ, овоштар од Ивањица.

И капината ги доживеа своите пет минути, како што минуваат деновите, очекуваме дека ќе чини околу 300 динари за килограм, рече Добривоје Радовиќ, овоштар од Ивањица.

Црвеното злато е заменето со капини, чија сезона трае долго, а цената на црното овошје оваа година исто така го достигна својот историски максимум. Тоа е околу 200 динари за килограм, а големата побарувачка за ова овошје беше предизвикана од недостигот на светскиот пазар, пренесува РИНА.

Ова е голем чекор напред ако се знае дека куповната цена во претходните години во просек изнесуваше околу 50 динари.

“И капината ги доживеа своите пет минути, како што минуваат деновите, очекуваме дека ќе чини околу 300 динари за килограм. Мексико, како најголем производител, затоа ја потфрли големата побарувачка на владата за нашето овошје. Ова ќе биде една од најдобрите години, и постои голема шанса нови пазари што ни се отворени како скандинавските земји “, рече Добривоје Радовиќ, овоштар од Ивањица, за оваа агенција.https://www.agroklub.rs/vocarstvo/kupina-200-dinara-za-kilogram/70218/?fbclid=IwAR0S3XDdLojgs0JjYzfEWqPurs8DHMawtO1xtlJcaMy4vtcy5nc_PH2iwbM

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close