fbpx
Вести

Климатските промени влијаат на аграрот – Први на удар грозјето, пченицата и доматите

klimatski-promeni-hrana

Ќе има се помалку врнежи, а просечната температура во земјава ќе се зголеми за три степени.

Државата и експертите заедно ќе работат на заштита на земјоделството од климатските промени. Во наредните десет години за оваа намена ќе бидат инвестирани околу 200 милиони евра. Производителите пак се свесни за состојбата и бараат стручна помош за зачувување на посевите.

klimatskite promeni vlijaat na agrarot prvi na udar grozjeto pchenicata i domatite

 

Оние кои се занимаваат со оваа пробематика, предлагаат мерки кои сметаат дека за земјоделците нема да бидат многу скапи, а ќе помогнат за заштита на нивното производство од климатските промени.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close