fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Колку долго морковот може да остане во земјата?

 

Едно од најчестите прашања кога станува збор за моркови е колку долго може да остане во земјата, односно дали ќе има подобaр вкус ако се извади од земја кога е помал?

Генерално, морковот може да се извади кога е доволно голем и сладок за да се јаде, а колку долго може да се чува во земја зависи од сезоната кога се одгледува.

Ако морковот се одгледува за летна берба, треба да се извади кога ќе достигне оптимална големина, што е во просек од 70 до 80 дена по садењето.

Изложеноста на високи температури може да направи морковот малку горчлив, па ако има многу топла сезона, треба да се извади од земја, за да не се добие таа горчина.

Кога морковите се одгледуваат за есенска  или зимска берба, може да се остават во земјата сè додека не сте подготвени да ги користите. Исклучок од ова правило е кога морковите се одгледуваат во регион каде што земјата замрзнува. Тогаш морковот треба да се извади пред првиот мраз, освен ако немате заштита од студот.

Морковите можат да останат во земјата додека земјата не замрзне.

Обрнете внимание на времето. Обилниот дожд после сув период може да предизвика пукање на морковите, па затоа е најдобро да се отстранат пред тоа да се случи.

Извор: Gardening channel

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close