fbpx
ВестиТоп вести

Лозарското секојдневие и современата технологија

Милјардерскиот претприемач, Мајкл Баум, се наоѓа на мисија за дигитална детоксификација во лозјето Бургунди.

Мајкл Баум неодамна се пресели од навлеченоста на Силиконската долина во лозите и прашината на Бургундија, разменувајќи живот во технологија за еден во лозарството. Враќањето назад во земјата, навистина, може да се докаже како некој противотров за неговата загриженост за нашата технолошка иднина. Државна учтивост во надзорот на големите податоци? Не. Доаѓањето на роботите? Не, загриженоста на Баум е, компаративно, попрозаична и пошироко распространета: сајбер-безбедност.

„Погледнете насекаде и различните дебати за големи податоци се надминати. Пред пет години, сите тие беа насочени кон „облак“, тогаш сето тоа беше за вештачката интелигенција и за пет години ќе биде за нешто друго “, вели тој. „Има добра страна и лоша страна за сите технологии. Но, ако ја разбирате технологијата, исто така знаете дека можеби сме 50 години подалеку од тоа да се грижиме за вакви работи. Тоа е како самостојно возење автомобил. Ако ја познавате индустријата, исто така знаете колку е далеку можноста тоа да се случи. Но, сајбер-безбедност. Сега тоа е прилично страшно“.

Баум, 57, ја познава својата технологија. Тој ги заработи своите пари како креатор на шест почетни бизниси, од кои пет ги продаде, а последниот од нив, машинскиот мотор на податоци „Сплнк“, излезе во јавноста со рекордни 5 милијарди американски долари. Како и неговото верување во моќта на почетните бизниси како движечка сила на економијата, тој исто така започна и со Founder.org, организација која обезбедува средства и менторство на дипломирани студенти кои имаат добра деловна идеја, но може (како што статистиката покажува дека тие обично прават) да не продолжат да ја следат. Досега инвестираше во околу 128 почетни компании, при што првичните инвестиции беа проследени со дополнителна поддршка од 5 милиони американски долари.

Неодамна, Баум стана сопственик на Шато деПомард, францускавинарија и имот, основаниво 1726 година, со што стана првиот Американец што поседува ваков имот во Бургундија. Тој не е сам во тоа да биде крал на Силиконската долина, кој инвестира во вино, секако, гледајќи пошиоко во долината Напа и назад во стариот свет. Меѓутоа, со таа долга традиција, како и зачуваната индустрија донекаде заглавена во нејзините начини, начини кои Баум, како аутсајдер во однос на својата националност и професионална позадина, има за цел да ги промени.

„Бургундија има традиција моќна, но ограничена, што се однесува само на одредени корисници. И, историски гледано, производителите продадоа на големо, така што немораше да размислуваат за нивниот бренд “, вели тој. „Ова е многу различно од тоа како се прават  работите во Силиконската долина, секако, каде моделот навистина треба да биде во контакт со потрошувачот. Значи, кај Помард земаме повеќе  модел на Силиконската долина: 90 проценти од нашата продажба сега е директно на потрошувачот. И имам амбиции да применам технологија во бизнисот со вино“.

Навистина, постои, како што може да има Баум, апликација за тоа. Следната година тој ќе ја лансира Вивант, платформа за да им помогне на претплатниците подобро да го купат и разберат своето вино. Претплатниците на Вивант ќе можат да го скенираат секое шише со микрочипови за да добијат целосна проценка на виното, 24/7 пристап до советник за вино во живо, како и искуства со вино,кои се пренесуваат во живо, низ целиот свет. Бидејќи транспарентноста, како што рече, е предвидено да биде главен тренд во индустријата за вино, целиот процес зад вината Помард, користејќи го Вивант, ќе се следи од стапката на растението до испораката на гајбата.

„Светот на виното е комплексен – од сортите на грозје до употребените хемикалии, од лозови до најдобрата комбинација со храна – и да се разбере што всушност пиете не е лесно“, објаснува Баум. „Но, колку повеќе знаете, толку повеќе уживате. Значи, (со Вивант) го користиме она што го воведовме во Шато де Помард, вински искуства и посети на лозови насади и стигнуваме до повеќе луѓе со тоа што ефикасно ќе го ставиме на дигитална платформа. Незнам зошто тоа не е направено порано. Но, тоа е исто како ретроспективно да се прашуваме зошто немаше, да речеме, Убер пред 2015 година.“

Вивант е, се разбира, уште еден начин на кој секојдневните искуства ќе бидат посредувани преку технологијата. Баумјацен и контрадикторноста, со оглед на неговата загриженост за сајбер-безбедноста (проблем што Спланксе повеќе го користи за управување). „Луѓето треба да бидат загрижени за сајбер-безбедноста многу повеќе отколку од вештачката интелигенција, затоа што реално, актерите се лоши. Најефикасни се државните актери, многу повеќе отколку непријателските поединци или групи. Со вистинските алатки тие можат многу побрзо да извршат напад. Кога нешто оди лошо со технологијата, мојата прва мисла е дека таа е под напад “.

Баум изрази воодушевување што ние сè уште испраќаме е-пошта „што може да се пресретне од студент, но сепак не размислуваме двапати затоа бидејќи алатката е погодна“, тврди тој. „Исто како брза храна, ние не размислуваме за неа,сè додека не дојде до епидемија на дебелина.“ Тој е флегматичен за ситуацијата: да, разбирањето на сајбер-безбедносните теми се подобри драматично во текот на последната деценија, но ние сме, вели тој, многу далеку зад разбирање на видот на напади кои (далеку поопасни од малициозен софтвер, негирање на услугата или фишинг-сорта) садат семе кое расте можеби повеќе од една година,до кога, непознато за корисникот, го контролира системот.

„Проблемот е во тоа што системите што ги користиме денес се многу поделени; стартувајте Mac и 300 или толку услуги ќе стапат во игра за да се случи тоа. И тоа е ден на хранење на животните“, вели тој. „Од гледна точка на безбедноста, има огромна вредност во агрегацијата: да поседувате повеќе слоеви во магацинот. Сите наши системи се на „Гугл“ и со тоа се чувствувам безбедно, не затоа што не може да сеп робие, но барем ако се случит оа,ќе биде од внатре “.

Поголем проблем, секако, е тоа што агрегацијата се спротивставува на барањата за технолошките монополи да се распаднат, токму за да се ограничи опсегот на нивното влијание и контролата врз нафтата што, сè повеќе, им овозможува на тркалата на општеството да се свртат. Општеството, пак, можеби ќе мора да направи некои тешки избори помеѓу контролната технологија за да може да ја користи безбедно. Се разбира, ова е повеќе загрижувачко за земјите и корпорациите отколку што е за повеќето приватни лица. Сеедно, дури и овој крал наСиликонската долина повремено ја спушта својата конектираност.

„Секоја недела одамна дигитален детокс“, објаснува Баум. „Проблемот е сега, во тоа што кога ги користиме нашите телефони се чувствуваме како д асме под контрола од нешто и да бидеме подалеку од тоа ни создава вознемиреност. Но, јас го оставам телефонот и имам најмалку 12 часа без никакво дигитално влијание. Понекогаш сум успешен во тоа, а понекогаш не сум, но она што го добивам од тоа е перспектива и можност повторно да размислувам апстрактно. Мојот ум не реагира на секој звук.

„Поради сето тоа, вели дали сè уште би се опишал како бубалица? Ах, да дефинитивно. Само што сега можам среќно да ги поминувам деновите зборувајќи за тоа како најдобро да ги набудувам циклусите на азот во почвата “.

 

Зелена берза

Слични написи

Back to top button
Close