вести

Николовски им вети решение на мелничарите

melnica

Мелничарите и производителите на жито бараат од Владата да се вклучи во надмиување на проблемите со лошиот квалитет и намалениот род на лебно зрно. На денешната средба министерот за земјоделство Љупчо Николовски им ветил дека уште на наредната владина седница дека ќе се разгледаат барањата и дека ќе се најдат решенија за стабилизирање на пазарот.

Годинава со пченица се засеани околу 77.000 хектари. До средината на месецов ожнеани се 60 отсто од површините, а годинава има просечни приноси од 2.300 килограми жито од хектар. Годишните потреби на Македонија се околу 300 илјади тони, а поради намалениот род, годинава во земјава ќе има недостиг од околу 110.000 тони на пченица која се очекува да се обезбеди преку увоз.


 

алсат

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close