вести

Нови критериуми за субвенционирање на житните култури

Производителите на пченица, житни и индустриски култури ќе добијат по 12.000 денари за хектар доколку употребиле сертифициран семенски материјал.

За другите, субвенцијата ќе изнесува 7.000 или 1.000 денари помалку од лани. Парите ќе се намалуваат процентуално во зависност од големината на засеаните површини.

novi kriteriumi za subvencioniranje na zhitnite kulturi

 

Дополнителни 4.800 денари по хектар ќе се  добива и за површина со големина од 10 до 50 хектари.

За оваа дополнителна субвенција исто така услов е да се употреби сертифициран семенски материјал и да се остварени просечни приноси повеќе од 4.000 килограми за пченица, 3.000 за јачмен или 1.800 килограми по хектар за сончоглед.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close