fbpx
Вести

Нови мерки за заштита од пушењето

Од 1 Јануари 2016 година новата регулатива на ЕУ налага 65 отсто од кутијата со цигари да мора да биде прекриена со фотографии кои укажуваат на штетноста на пушењето, што остава помалку место за логото на компанијата.

cigare

По изгубената судска битка компаниите се принудени да го отстранат својот логотип од пакувањата. Бидејќи се повеќе земји се вклучуваат во борба против пушењето, многу тутунски икони исчезнуваат од полиците.

Битката ја предводи Австралија, која пред три години воведе експлицитни предупредувања, како слики на бели дробови на починато лице кое било долгогодишен конзумент на цигари. Државата тврди дека тој потег го намалил бројот на пушачите за 15 отсто.

novi merki za zashtita od pushenjeto

 

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close