fbpx
Агро бизнисВестиСовети

Од овој зеленчук заработката е 10.000 евра по хектар

Отпорен е на штетници, затоа средствата за заштита практично не се користат, што е уште една причина за неговата популарност на пазарот.

Од овој зеленчук заработката е 10.000 евра по хектар, а тоа е сладок компир.

Сладок компир се сади во текот на јуни, а најголемата болка на земјоделците, сушата е во негова корист. Овој компир може да издржи температура над 50 Целзиусови степени, но воопшто не му се допаѓа минусот. Отпорен е на штетници, затоа средствата за заштита практично не се користат, што е уште една причина за неговата популарност на пазарот.

Слаткиот компир се отстранува кога коренот достигнува повеќе од 150 грама, што може да се очекува 100 до 130 дена по садењето. Се копа и се бере од август до октомври и важно е да се заврши таа работа пред да фатат минусни температури. Знак за технолошката зрелост на корените е белиот сок што протекува од растението.

Една билка дава до три килограми корени и во комерцијалното производство приносот може да биде од 20 до 50 тони по хектар. Бербата на лисја од сладок компир, кои исто така се јадат, е можна неколку пати годишно.

За оние кои сакаат да одат чекор подалеку од самото производство, тие можат да одат на преработка и да прават брашно од сладок компир, пире, чипс, каша. Оние кои се осмелија да се впуштат во авантура да одгледуваат нешто што не е општо познато во Србија, тврдат дека овој зеленчук може да заработи и до 10 000 евра по хектар, а фактот дека тој е сè повеќе на побарувачката и сè уште е недоволно распределен на пазарот е во корист  за земјоделецот.

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/ratarstvo-i-povrtarstvo/item/7446-od-ovog-povrca-zarada-10-000-evra-po-hektaru?fbclid=IwAR1HdRhLp-pBEVznXRSqlIpeToEN9TM66Nnt2PWgl8JECaJkZnea5r3i44E

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close