fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Одгледување цимет – растение полно со арома

Целото дрво на циметот  се одгледува само за да ја користи својата сува кора. Тоа е многу корисно зачинско растение кое се користи во исхраната.

Тропско растение кое лесно се одгледува, и ако  му се посвети се даде доволно внимание може да цвета и да трае со години.

Циметот доколку се одгледува во саксија е растение што многу бара. Тоа е повеќегодишно растение кое е секогаш зелено.

Почва и локација

Почвата директно извлечена од градината не е соодветна за одгледување цимет, бидејќи нема добра дренажа и содржи штетни бактерии. Растението  ќе напредува добро ако му обезбедите слој хумус од лисја. Ако одлучите да ја одгледувате во саксија, измешајте ја почвата со песок и перлит за да ги подобрите својствата на почвата. За садење во градината, растението бара најмалку половина квадратен метар земја, а за садење во затворен простор, доволно  е четири пати помалку почва, со препорака pH на почвата да биде во опсег од 4,5 до 5,5.

Иако растението  бара целосна изложеност на сонце, сепак би било добро да му се обезбеди на растението попладневна сенка за време на топли и суви периоди.

Температура

Циметот  е растение што може да се одгледува и на отворено  и во затворено, но со оглед на барањата за сонце и топлина, ако температурата е под 20 степени, подобар избор би бил да се одгледува во затворено. Температурите од 27 степени и погоре овозможуваат растението да се развива добро.

Ѓубрење на  цимет

За прихрана, неопходно е да се обезбеди на растението ѓубриво за време на пролетта и есента, по можност во формулациите 8-3-9 или 10-10-10. Ѓубривото  се става во круг во основата на дрвото еднаш неделно во текот на пролетта. По 2-3 години, кога дрвото ќе порасне треба да се додаде повеќе ѓубриво. 

Наводнување

Бидејќи станува збор за растение кое расте природно во дождовните шуми, потребно е пообилно наводнување доколку растението не е изложено на дожд или ако се случи сув период. За да се задржи почвата влажна, треба да се користи мулч. За да избегнете прекумерно наводнување, препорачливо е да почекате почвата да се исуши и да додадете нова вода еднаш неделно. Откако дрвото ќе наполни  3 години, наводнувањето се разредува и се прави само за време на жешките летни денови или во случај на суша.

Режење

После две години раст, главните стебла може да се исечат со скратување на висина до десет сантиметри со остар нож. Ова дава можност новите стебла да растат, и растението да се прошири на надвор. Бидејќи целосната изложеност на сонце овозможува силен раст, би било добра идеја да се скратат и главните и страничните гранки.

Размножување на цимет

Растението  може да се размножува и од резница  и од семе. За да расте од семе, семето треба да се извади од пулпата, да се исуши и засади. Семето ‘рти за околу три недели. Одгледувањето ново растение од резница е исто така лесен процес. Треба да се избере здрава резница долга околу триесет сантиметри и да се отстранат лисјата од неа, освен еден пар на лисја на врвот. Следно, резницата  треба да биде засадени во саксија исполнета со влажна почва и да се чуваат на топло на делумно сончева локација. Циметот може да се размножува и со воздушно опрашување.

Садење од садници

Пред садењето, неопходно е да се ископа дупка двојно поголема од коренот на растението. Пред садењето, нежно изрежете го  коренот за да му дадете на растението подобар да закорени. Вметнете мешавина од органска материја и сушени лисја во ископаната дупка за садење, а потоа засадете ги корените на растението во дупката и малку покријте ја со земја. По садењето, растението треба добро да се наводни  и  редовно да се наводнува секој ден во следните две недели.

Време за садење

Растението може да се сади  од пролет до есен.

Одгледување на цимет во садови

  • Циметот лесно се одгледува во сад и растението расте до 30 сантиметри.
  • Садовите треба да бидат со дијаметар од 30 до 60 сантиметри и длабоки околу 50 сантиметри.
  • Циметот може да се одгледува од садници или од семе.
  • За садење во сад, потребно е да се проверат дупките за дренажа и да се направат ако садот ги нема.
  • За одгледување од семе, се сее семе во еден сад и кога ќе никне се ретчи.
  • Пресадете го растението во сад и добро наводнете го за да ја задржи влагата во почвата подолго време. Додадете вода додека не се исцеди од површината, а потоа не е потребно ново наводнување додека не се исуши површината на земјата.

Берење цимет

После три години, растението е подготвено да се бере, а од него се бере сува кора што се користи во исхраната. Честото режење на стеблата ќе го забрза неговиот раст, како и самата берба. Кората на младите стебла има многу посилна арома од постарите, која луѓето со задоволство ја користат во многу рецепти.

Кората што е отстранета од стеблото треба да се чува на отворено, топло и проветрено место и само ќе се свитка откако ќе се исуши целосно. После тоа, тој е подготвен за употреба како зачин.

Штетници и болести

Иако цимет се користи како природен репелент против разни видови инсекти, многу инсекти и болести можат да му наштетат на ова растение. Во Азија, растението е најзагрозено од вошки и грини, како и од гасеници и црви. Штетниците ги загрозуваат  лисјата и кората, но користењето природни пестициди  и со третман на површината на гранките може да се уништат.

Вообичаени заболувања се сиви дамки на листовите додека розовата болест го напаѓа стеблото на циметот. Препорачливо е да се користат фунгициди за контрола на дамките на листовите, а за заболувања на кората, најдобар начин е да ги отстраните заболените делови и да ги уништите.

Извор:Агромедиа

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close