fbpx
Вино

Пенливи вина и Шампањ

Шампањ е регион во Франција, и само вина коишто доаѓаат од овој регион можат да бидат соодветно наречени „Шампањ“. Слични вина од останатиот дел од светот треба да се наречат „пенливи вина“.

h-4-2165061-1280162867Меурчињата коишто се белег на Шампањ биле вклучени случајно. Во осумнаесеттиот век, виното требало да биде сталожено, како што се повеќето вина денес. Меурчињата биле грешка во процесот, а монахот Дом Перињон (Dom Perignon) напорно работел за да ги отстрани. Наместо тоа, тој пронашол методи за мешање и избистрување на пијалакот а наскоро станал баран од француската аристократија. Се друго велат, е историја!

Традиционално, Шампањот секогаш има начин да ги прослави пресвртниците или да наздрави за бракот на младоженецот и невестата. Шампањот се смета за прилагодлив пијалак, може да се служи со оброк или со десерт. Долги години, овој навистина освежителен и егзотичен пијалак се користел како начин за прославување и едноставно уживање во времето коешто претстои.

champagne

Шампањот доаѓа од лозовите насади во францускиот регион. Ако добиете шише и забележите ознака Шампањ на етикетата, можете да бидете сигурни дека виното било произведено во лозовите насади на Франција. Ако не добиете Шампањ којшто бил произведен во прочуените региони на Франција, вие купувате само стандардно пенливо вино. Исто така треба да проверите дали Шампањ („Champagne“) на шишето е напишано со големо C. Француските производители многу го штитат овој назив и затоа се и единствените коишто се овластени за да го употребуваат.

Шампањот се прави со употреба на три вида грозје – Пино Ноар, Пино Муниер и Шардоне. Ноар и Муниер се видови црвено грозје, додека добро познатото Шардоне е вид бело грозје. Етикетата на шишето ќе означи кој тип на Шампањ купувате, па ќе знаете каков вкус да очекувате. Исто така има видови од ова вино коишто се мешавина од различно грозје, нудејќи што би се рекло, навистина исклучителен вкус.

Portrait and new menu items

Во голем дел како и пенливите вина, Шампањот е многу чест при прослави и слично. Иако се смета за вид пенливо вино, всушност Шампањот е многу подобар. Сепак треба да бидете внимателни каде го купувате, од причина што многу произведувачи сакаат да користат поевтино грозје, коешто нема ист вкус. Ако некогаш претходно сте пробале вакво вино – ќе знаете од прва рака каков вкус има квалитетот.

Многумина претпочитаат Шампањ поради меурчињата за коишто е познато дека се излеваат надвор штом ќе се отвори шишето. Меурчињата коишто се излеваат од ова вино се резултат на мали капки течност коишто се шират со помош на гас од јаглеродна киселина. Штом течноста се вознемири, се создаваат меурчиња коишто излегуваат од шишето. Ова е природна реакција на процесот од двојна ферментација коешто единствено може да се најде кај шише со Шампањ.
Следниот пат кога имате прослава и ви е потребно нешто што ќе ја направи поинтересна, зграбете шише Шампањ. Малку нешта ја дополнуваат прославата како напливот од меурчиња од добро шише.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close