fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Што се случува во телото кога користиме ловор во исхраната

Покрај тоа што е одличен зачин за вакви јадења, ловорот има и благотворно влијание врз здравјето, па затоа треба да го имаме во домашната аптека.

Ловорот ја намалува надуеноста, помага при проблеми со варењето и затоа е зачин кој треба почесто да се користи при подготовка на оброците.

Зимзелениото ловорово дрво е карактеристино за Медитеранот, а неговите листови се незаменлив зачин во разни сосови, чорби, варива, гулаш… Се користат неговите свежи и суви листови. Во комбинација со мајчина душица, тој е одличен зачин за речиси сите супи, сосови, маринади, паштети и месни јадења.

Покрај тоа што е одличен зачин за вакви јадења, ловорот има и благотворно влијание врз здравјето, па затоа треба да го имаме во домашната аптека. Неодамнешните научни истражувања ја покажаа ефикасноста на екстрактот од ловор во заздравувањето на раните, а помалку е познато дека го намалува нивото на хормоните на стрес во организмот, но помага и при менструални болки и може да поттикне редовна и нормална менструација.

Ловорот исто така го намалува надуеноста, помага при проблеми со варењето, па затоа е зачин кој дефинитивно треба почесто да го користиме при подготвувањето на оброците. Се користи во народната медицина и за бронхитис. Човек кој страда од овој проблем треба да стави облоги потопени во вода во која е сварен ловор.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close