fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Поддршка за македонските стартапи во 2022 година

Најголемата поддршка за македонските стартапи во 2022 година ќе дојде преку Хибридниот инвестициски фонд од 27 милиони евра во кој државата ќе инвестира 10 милиони евра.

Иднината им припаѓа на стартапите, вака директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Коста Петров денеска ја најави проектираната финансиска поддршка за 2022 година, но се осврна и на реализираните повици и средства во 2021-ва.

Она што е сега историска поддршка, рече Петров на прес-конференција, следната година ќе биде практика на Фондот за иновации.

– Во 2022 година, преку повикот Стартпувај 4 ќе поддржиме македонски стартапи со три милиони евра, а со седум милиони евра ќе им помогнеме на македонските стартапи да ги комерцијализираат своите иновации. Фондот почнува и со поструктуирано инвестирање во нови категории на стартапи. Со пола милион евра ќе поддржиме дип тек стартапи. Со пола милион евра, прв пат ќе инвестираме и во бизнис импакт стартапи, додека со еден милион евра ќе инвестираме и во комерцијализација на земјоделските технологии. Во 2022 година подготвуваме и нов повик за акцелератори со фокус на инвестициската подготвеност на македонските стартапи. Првпат ќе инвестираме и во стартап хабови, а земајќи ги предвид нашите два повици за дигитален АИ асистен и дигитализација на картотеките на инситутот за македонски јазик, со 750.000 евра ги вклучуваме македонските стартапи и во дигитализацијата на јавните установи, истакна директорот.

Според него, најголемата поддршка за македонските стартапи во 2022 година ќе дојде преку Хибридниот инвестициски фонд од 27 милиони евра во кој државата ќе инвестира 10 милиони евра. Инвестицискиот фонд ќе биде менаџиран од интернационален фанд менаџер согласно ЕУ регулативата и ќе инвестира од 100.000 до 1,5 милиони евра во македонски стартапи.

– Во фондот за иновации 2021 година беше година на стартапи, година кога прв пат во нашата држава се формираше Национален стартап совет кој изготви пакет мерки за трансформација на македонскиот стартап екосистем. Ова беше година и на поголема вклученост на корпоративниот сектор во стартап екосистемот преку нашата Програма за корпоративна иновативност. Оваа година првпат седнавме и со водечките банки во нашата држава и креиравме специјални кредитни пакети за македонските иноватори. Фондот првпат го организираше и Националниот стартап самит, почна со подготовка на Националната стратегија за вештачка интелигенција, креираше нова менторска програма, а преку новата соработка со Амазон Веб Сервисес на македонските стартапи им нудиме кредити за користење на оваа платформа од 10.000, 25.000 и 100.000 американски долари. Заедно со УНДП и со Амбасадата на Обединестото Кралство годинава го отворивме и првиот Фјутур Скилс Центар во државата, потсети Петров.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close