fbpx
ВестиСовети

Поледелски култури – земјоделски календар за месец јуни

Во средината на месецот се започнува со жетвата на јачменот.

Кај пченицата треба да се продолжи со мониторинг на појава и развој на прашкаста мувла и напад од инсекти и по потреба треба да се третира со соодветни фунгициди и инсектициди.

Овесот потребно е да се следи заради појава на житна пијавица и по потреба да се третира со соодветни регистрирани за таа цел препарати.

Кај компирот продолжува борбата против компировата златица. Во овој период започнува бербата на раните сорти компир.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close