вести

Позитивни ефекти од системот капка по капка

 

pozitivni efekti od sistemot kapka po kapka

Оризопроизводителот Јорданчо Лефков ги урна табуата и докажа дека оризот може да се произведува и на неконвенционален начин. Денес во кочанското село Чешиново започна да се жнее првото бело злато произведено со системот капка по капка.

Првото опитно поле се очекува да даде одлични резултати. Високиот принос и заштедата на вода се само дел од предностите на овој систем.

При крај е овогодинешната жетва на ориз во кочанскиот регион. Иако се очекуваше богата реколта, оризопроизводителите, посебно оние кои нивите си ги посеаа со турски сорти се жалат на количините, но и на квалитетот. Од догодина децидни дека повторно се враќаат на старите, веќе испробани сорти.

 

Тагови

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Back to top button
Close