fbpx
Вести

Праските од Росоман и годинава ќе завршат на пазарите на Источна Европа

Росоманската праска и годинава заминува на пазарите во земјите од Источна Европа. Најголем дел од производството е наменето за извоз во Русија, Белорусија, Полска. Се очекува да се извезат над 500 тони праски. Продажната цена се движи по околу 20 денари за килограм.

praskite od rosoman i godinava kje zavrshat na pazarite na istochna evropa

 

Од општина Росоман велат дека инвестирањето во изградба на локалната патна мрежа е главен услов да се зачува квалитетот на произведената праска. Поради ова, наскоро ќе почне изградбата на патот кон Сирково. Во иднина е предвидено овде да се прави откупот на праски.

Според статистиката, во Росоман годишно се произведуваат околу 10.000 тони праски, ова е 1% од вкупното производство на праски во светот.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close