fbpx
ВестиРурална ЖенаТоп вести

Претприемачкиот потенцијал на жените неискористен извор за економски раст

Зајакнување на позицијата на жените во сите индустрии, ќе биде клучното прашање за кое денеска ќе дискутираат потпретседателот на Сојузот на стопански комори (ССК), Габриела Кулебанова, претседателот на Здружението на бизнис жени, Валентина Дисоска и претседателот на Националната федерација на фармери, Васка Мојсовска.

На прес-конференција во ССК ќе стане збор за еднаквите можности за личен и професонален развој, за системска и институционална поддршка на жените претприемачи, како и за информации за моменталната состојба на жената во руралните средини со конкретни мерки за подобрување на положбата.

-Рамноправноста меѓу мажите и жените е еден од темелните принципи на Европската унија, а еднаквата застапеност на пазарот на трудот е една од клучните подрачја на кои Европската унија ја проверува примената на принципот на рамноправност. Претприемачкиот потенцијал на жените е неискористен извор за економски раст и зголемување на вработеноста, наведува ССК.

извор:слободенпечат.мк

Слични написи

Back to top button
Close