Производството на мед може да биде добар бизнис?

(Oвој напис е објавен на: February 25, 2017)

Производството на мед може да биде добар бизнис, а во одгледувањето на пчели можат да се вклучат повеќе членови на семејството.

proizvodstvoto na med mozhe da bide dobar biznis

 

Во Србија се повеќе млади се одлучуваат за оваа гранка, посебно во Пожаревац, а тоа го покажува и зголемувањето на субвенциите.

Пчеларството во последните години бележи раст, поради добрата цена на медот и обезбеден пласман. Она што ќе се произведе се продава целосно.

Цената од 4 до 5 евра за тегла мед е примамлива, и со производство на мед почнуваат да се занимаваат невработени луѓе, но и оние кои имаат ниски приходи.

Просечна српска плата може да се заработи со 150 кошници со пчели, а во добра година и со помалку.

Покрај медот, приходи носи и матичниот млеч, прополисот и пчелниот отров кој е баран насекаде во светот.